Gruzínsko a Ukrajina bližšie k zrušeniu víz do EÚ

ČTK | 08.12.2016 12:26
Porošenko Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko označil zrušenie bezvízového styku pre Ukrajinu aj za výsledok svojho úsilia.
Veľvyslanci krajín Európskej únie potvrdili v stredu večer uzavretie dohody medzi členskými štátmi EÚ a europarlamentu o kompromisnej podobe pravidiel, ktoré majú umožniť v prípade potreby ľahšie pozastavenie bezvízového cestovania pre občanov tretích krajín.

Existenciou takéhoto „suspenzivního mechanizmu“ podmienili niektoré úniové krajiny svoj súhlas so zrušením víz pre občanov Ukrajiny a Gruzínska.

Kompromisnú dohodu vzápätí ukrajinský prezident Petro Porošenko označil za „povzbudzujúcu novinku z Bruselu“ a za „výsledok svojich neustálych kontaktov s vodcami Európskej únie“. Prezident tiež prízvukoval, že naďalej bude tejto otázke venovať špeciálnu pozornosť.

Podľa denníka Ukrajinská pravda sa v Európskom parlamente o zrušení víz Ukrajincom a Gruzíncom bude hlasovať najskôr 18. januára. Najbližšie plenárne rokovanie europarlamentu začína v Štrasburgu už 12. decembra.

Porošenko sa práve nachádza v polovici svojho funkčného mandátu a čelí rastúcej kritike, že nesplnil očakávania svojich krajanov.

Minulý mesiac šéfovia Európskej rady a Európskej komisie Donald Tusk a Jean-Claude Juncker ubezpečovali, že krajiny Európskej únie a europarlament sa dohodnú na spôsobe úpravy úniových vízových pravidiel ešte tento rok.

Porošenko vtedy v Bruseli zdôrazňoval, že ohľadom vízovej liberalizácie „Ukrajina splnila svoju domácu úlohu“, ale stále ešte čaká, kedy Európania dodrží svoje sľuby a záväzky. Bezvízové ​​cestovanie má podľa Porošenka veľký symbolický význam tiež ako viditeľný prejav európskych ašpirácií krajiny.