Erdogan: Turecko zablokuje migračnú dohodu, ak EÚ nezruší víza

ČTK | 24.05.2016 19:20
Recep Tayyip Erdogan Foto: ,
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
Turecký parlament zablokuje ratifikáciu migračnej dohody s Európskou úniou, ak Brusel neumožní Turkom sľúbené zavedenie bezvízového styku. Podľa agentúry AFP to povedal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Turecký parlament podľa neho zastaví príslušný legislatívny proces, ktorý marcová dohoda s EÚ predpokladá. „Ak sa to nestane (zrušenie víz), z parlamentu Tureckej republiky nevyjde žiadne rozhodnutie, žiadny zákon v súvislosti s vykonávaním dohody o readmisii,“ povedal Erdogan počas tlačovej konferencie po humanitárnym summite OSN v Istanbule.

Turecký prezident si tiež posťažoval, že Ankara stále nedostala od EÚ sľúbené miliardy eur na náklady spojené s pobytom blízkovýchodných utečencov na tureckom území.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v pondelok na okraj summitu Erdogana upozornila na to, že Ankara musí splniť všetky podmienky EÚ, vrátane revízie protiteroristických zákonov, ak chce dosiahnuť bezvízový styk s úniou.

Merkelová zároveň vyjadrila pochybnosti, či vzhľadom na turecký odpor v otázke spomínaných zákonov bude možné, aby Brusel zrušil vízovú povinnosť pre Turkov do konca júna, ako Ankare v rámci migračnej dohody pôvodne sľúbil. To posilňuje obavy z toho, že sa príliv utečencov mieriacich cez Turecko do Grécka a zvyšku Európy opäť zvýši, ak prestane Ankara na ich pohyb dohliadať.

Turecko musí splniť 72 podmienok pred tým, než sa budú jeho občania môcť začať voľne pohybovať v schengenskom priestore bez hraničných kontrol. Týkajú sa zabezpečenia dokladov totožnosti, riadenia migrácie, bezpečnosti, základných ľudských práv a spätného preberania migrantov. Podľa EÚ zostáva otvorených ešte päť kapitol: boj proti korupcii, ochrana dát, spolupráca súdov s únijnými štátmi, spolupráca s Europolom a protiteroristické zákony.

Ankara opakuje, že napríklad protiteroristické zákony, ktoré podľa kritikov umlčujú tiež opozíciu v krajine, meniť nemieni. Dôvodom je vraj situácia, v ktorej sa Turecko teraz nachádza vzhľadom na boj proti takzvanému Islamskému štátu a proti Kurdom.