EÚ začne prístupové rokovania s Bosnou a Hercegovinou, rozhodol summit

Lídri členských krajín Európskej únie sa na summite v Bruseli vo štvrtok dohodli na otvorení prístupových rokovaní s Bosnou a Hercegovinou, oznámil predseda Európskej rady Charles Michel.

21.03.2024 21:21
debata (4)

„Gratulujeme! Vaše miesto je v našej európskej rodine,“ odkázal balkánskej krajine Michel, ktorý rozhodnutie premiérov a prezidentov krajín EÚ označil za kľúčový krok na ceste Bosny a Hercegoviny do Európskej únie. Zdôraznil zároveň, že krajinu ešte čaká na ceste do EÚ tvrdá práca.

Európska komisia odporučila začatie prístupových rozhovorov s Bosnou a Hercegovinou tento rok v polovici marca. Podľa jej hodnotiacej správy sa krajina za posledné mesiace významne posunula vpred a prijala dôležité reformy, napríklad zákon o predchádzaní konfliktom záujmov či o boji proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

„Bosna a Hercegovina urobila významné kroky k zlepšeniu systému justície, boju proti korupcii, organizovanému zločinu a terorizmu a zlepšeniu zvládania migrácie,“ uviedla vtedy komisia v tlačovom vyhlásení. Rovnako aj zahraničná a bezpečnostná politika Bosny a Hercegoviny" je v plnom súlade so spoločnou zahraničnou a bezpečnostnou politikou EÚ, čo je významný, pozitívny a zásadný krok v čase plnej geopolitických zvratov," dodala EK.

Bosna a Hercegovina formálne o vstup do EÚ požiadala na začiatku roka 2016, nadväzujúce procesy však podobne ako u ďalších balkánskych krajín postupovali veľmi pomaly. Kandidátsky štatút krajina získala až v decembri 2022.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Bosna a Hercegovina