Európska komisia žaluje šesticu krajín, vrátane Slovenska. Dôvodom je smernica o vode

Európska komisia sa rozhodla zažalovať Bulharsko, Írsko, Španielsko, Maltu, Portugalsko a Slovensko z dôvodu nedokončenia revízie ich plánov týkajúcich sa vodných tokov, ako to vyžaduje smernica o vode, ako aj plánov týkajúcich sa riadenia povodňových rizík, ako to vyžaduje smernica o povodniach. Komisia to uviedla vo svojom stredajšom oznámení. O veci rozhodne Súdny dvor Európskej únie.

07.02.2024 13:08
debata (31)
Máme už stav klimatickej núdze? Kedy na rovníku nebude voda a nastane masívna klimatická migrácia?
Video

Smernica o vode sa zameriava na zabezpečenie dobrého stavu európskych vodných útvarov, ako sú rieky a jazerá. Jej cieľom je znížiť a odstrániť znečistenie a tiež zabezpečiť dostatok vody pre potreby ľudí i prírody. Ide o nevyhnutnú súčasť takzvanej Green Deal (Zelenej dohody pre Európu) o prechode EÚ k obnoviteľným zdrojom energií, ktorej základom je sada klimatických noriem označovaná ako Fit for 55.

Dokedy bude existovať život vo vodných tokoch a dokedy si budeme môcť pochutnávať na rybách?
Video

Dodržiavanie smernice o povodniach je zase nevyhnutné kvôli pripravenosti na záplavy a ich zvládanie, uviedla Európska komisia vo svojom vyhlásení.

Európska komisia poslala už vlani vo februári dotknutým štátom „formálne výzvy“ a upozornila ich, že plány, ktoré si vyžadujú smernice, neaktualizovali a nepreskúmali. Napriek určitému pokroku však šesť krajín stále nesplnilo svoje povinnosti vyplývajúce z jednej alebo druhej smernice.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Európska zelená dohoda #Green Deal