Migranti nezaťažujú našu ekonomiku. Eurokomisia vyvrátila niektoré mýty o migrácii

V informačnom priestore opäť dominuje téma migrácie, informovala o tom Európska komisia (EK), ktorá sa zamerala na časté mýty o migrácii.

07.08.2023 16:13
migranti bielorusko poľsko Foto: ,
Migranti z Blízkeho východu a iných krajín, ktorí sa pokúšajú prekročiť hranice z Bieloruska do Poľska, pozdĺž oplotenia s ostnatým drôtom na hranici pri bieloruskej dedine Grodno. Archívna snímka.
debata (25)

Medzi diskutované témy patrí napríklad migračná politika EÚ a jej postoj k utečencom z Ukrajiny oproti odídencom z iných krajín, ochrana hraníc alebo vplyv migrácie na hospodárstvo. EK o tom informuje na svojej domovskej stránke.

EK vyvrátila napríklad mýtus o tom, že EÚ púšťa do štátov Únie viac migrantov ako kedykoľvek predtým, a že ich tu bude čoskoro viac ako Európanov. EK vysvetlila, že európske migračné štatistiky dokazujú, že ľudia, ktorí žijú v EÚ, ale v EÚ sa nenarodili, predstavujú 8,5 percenta z jej celkového obyvateľstva, pričom podiel utečencov v roku 2022 bol 1,5 percenta v porovnaní s jej celkovým počtom obyvateľov. „To je menej ako vo väčšine krajín, radiacich sa medzi takzvané krajiny s vysokými príjmami. To znamená, že v porovnaní s ostatnými západnými krajinami (ako napríklad USA, či Spojené kráľovstvo), nemá Európa neúmerne vysoký podiel migrantov," vysvetlila komisia.

migranti, Brodské , Kúty, hranica, Čítajte viac Krajiny Únie sa dohodli na migračnej reforme. O utečencov sa podelia alebo pomôžu inak

Eurokomisia upozornila na tvrdenie, že migranti zaťažujú našu ekonomiku a vysvetlila, že migranti, naopak, do spoločnej ekonomiky prispievajú. Ako vysvetlila, dobre nastavená migračná politika podporuje ekonomický rast a obohacuje spoločnosť. „Rovnako ako iní obyvatelia EÚ, migranti s právom pracovať prispievajú do ekonomiky a sociálneho systému krajiny, v ktorej žijú," doplnila komisia.

EK vyvrátila aj tvrdenie, že Ukrajinci majú v niektorých krajinách EÚ viac výhod ako domáci obyvatelia a vysvetlila, že poskytnutie základnej podpory neznamená, že majú automaticky nárok na sociálne výhody občanov danej krajiny. „Ide o dočasnú pomoc, ktorá im umožňuje prekonať krízovú situáciu a začať nový život," doplnila komisia.

Komisia ďalej uviedla, že nie je pravdou ani to, že EÚ nechráni svoje vonkajšie hranice a necháva členské štáty napospas migrácii. „EÚ podporuje bezpečné a spravodlivé riadenie hraníc a pomáha členským štátom so zvládaním migrácie," uviedla EK a ubezpečila, že hranice EÚ sú dobre chránené a inštitúcie pracujú na zvládaní migrácie.

kúty, migrácia Čítajte viac Stanový tábor v Kútoch sa ruší. Už nečelil náporu
25 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #utečenci #migrácia #migranti