Sú Španieli z najhoršieho vonku?

Počas dovolenky na španielskej riviére alebo počas prechádzky v Gaudího parku Güell v Barcelone sa na prvý pohľad nemusí zdať, že by Španielsko bolo v horšej kondícii ako v roku 2008. Skutočnosť je však taká, že krajina sa potáca v hospodárskej recesii alebo blízko nej už päť rokov. Madridská vláda na čele s Marianom Rajoyom však tvrdí, že koniec recesie je predo dvermi.

26.07.2013 00:00
Španielsko Foto:
Ilustračné foto
debata
Európske riešenia - banner

Hospodársky rast by sa podľa nej mal vrátiť už v treťom štvrťroku namiesto pôvodne avizovaného konca tohto roka. V utorok zverejnené čísla optimizmus vlády čiastočne potvrdili. Podľa Španielskej centrálnej banky sa ekonomika v druhom kvartáli oproti prvým trom mesiacom roka zmenšila len o 0,1 percenta.

Minister hospodárstva Luis de Guindos na stretnutí krajín G20 vyhlásil, že Španielsko je v „príjemnej situácii,“ čo sa týka financovania chodu štátu. Svoje tvrdenie opiera o skutočnosť, že výnosy zo štátnych desaťročných dlhopisov dosahujú len 4,65 percenta. To je podstatne menej než pred rokom, keď si investori za kúpu španielskeho dlhu pýtali pre krajinu dlhodobo neudržateľný úrok 7,75 percenta.

Veľa ekonómov však varuje, že optimizmus vlády ohľadom pozitívneho vývoja v druhej polovici roka môže byť predčasný.

Stačí sa namiesto medzikvartálneho porovnania vývoja hrubého domáceho produktu (HDP) pozrieť na medziročné porovnanie. Podľa neho sa španielska ekonomika v druhom štvrťroku oproti rovnakému obdobiu minulého roka zmenšila o 1,8 percenta. „Posledné dáta poukazujú na isté zlepšenia a stabilizáciu HDP, no nie konzistentný rast,“ povedal pre agentúry Reuters ekonóm Gilles Moec z Deutsche Bank. Španielsko je stále výrazne závislé od exportu na zahraničné trhy a príjmu z turizmu. Dopyt španielskych domácností ostáva priškrtený úspornými opatreniami vlády a zvyšovaním daní a podľa ekonómov sa situácia najbližšie tri až štyri roky nezlepší.

Vidieť to aj na situácii na trhu práce. Napriek spomaleniu poklesu ekonomiky sezónne očistená miera nezamestnanosti dosiahla 27,2 percenta. Tento údaj je očistený najmä o pozitívny vplyv turistickej sezóny na zamestnanosť, aj keď mnoho hotelierov hovorí, že sezóna sa rozbieha pomaly. Súvisí to s tým, že kríza zasiahla veľkú časť Európy a ľudia (aj) tento rok radšej dovolenku vynechajú alebo ju skrátia. Krátkodobé zamestnanie počas leta teda situáciu s prácou v Španielsku zrejme nezlepší. Európska komisia (EK) predpokladá, že v tomto roku stúpne nezamestnanosť na rekordnych 27 percent. „Dostatočne rýchly rast schopný tvoriť nové pracovné miesta ostáva vzdialenou predstavou,“ cituje agentúra Bloomberg Jamesa Howata zo spoločnosti Capital Economics v Londýne.

V Španielsku, ktoré je štvrtou najväčšou ekonomikou eurozóny, teda ostávajú milióny ľudí bez práce. Údajne až v desatine domácností sú bez práce obaja rodičia a nezamestnanosť mladých do 25 rokov na konci minulého roka dosahovala 53 percent. V tomto smere je na tom horšie už len Grécko.

Problémom ostávajú aj španielske banky, ktoré minulý rok dostali záchranné úvery v celkovom objeme 42 miliárd eur. Tieto peniaze ich však nedokázali ozdraviť a ostávajú príliš slabé na to, aby výraznejšie pomohli súkromnému sektoru. Ťažia ich najmä toxické, teda nesplácané úvery, ktoré tvoria vyše desať percent ich portfólia, a zatiaľ sa zdá, že zlých úverov pribúdať neprestane.

Zdravím nekypí ani španielska vláda. Okrem toho, že sa otriasa v politických škandáloch, ktoré bude premiér Rajoy parlamentu vysvetľovať 1. augusta, sa jej nedarí udržať tempo reforiem ani výrazne okresať deficit rozpočtu. Podľa EK by sa deficit verejnych financii tento rok vyrazne znížiť, avšak na úrovni 6,5 percenta stále vysoko presiahne 3-percentný limit. Komisia preto Španielsku odporúča zlepšiť vymožiteľnosť daní, ozdraviť finančný sektor, pokračovať v reformách trhu práce a v oblasti vzdelávania a zlepšiť podnikateľské prostredie. Tieto nedostatky totiž stále tlačia Španielsko do červených čísel, a preto scenár, že sa krajina vráti do finančnej tiesne z minulého roka, stále nie je možné vylúčiť.

Pomôcť Španielom však môže každý. Či už dovolenkou na Costa Brava, alebo aspoň vyššou spotrebou pomarančov.

Seriál pripravujeme v spolupráci so Zastúpením Európskej komisie na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #rozpočet #Španielsko #reformy #dlhy