Duálne vzdelávanie na Slovensku v rozbehu

Pomôcť prepojiť potreby trhu práce s tým, čo sa učí na slovenských školách, by malo duálne vzdelávanie. V budúcom školskom roku by odbornú prax malo priamo vo výrobných halách súkromných podnikov získať viac ako 2,7 tisíca študentov. Budúcich odborníkov vyškolí takmer 300 firiem. Vlani v rámci pilotného projektu duálneho vzdelávania dostalo možnosť praxovať v 87 podnikoch 444 žiakov.

11.04.2016 06:00
debata (5)
Európske riešenia - banner

Bývala vláda prijala ešte v marci 2015 nový zákon o odbornom vzdelávaní a príprave. Zákonom sa zavádzajú aj stimuly pre podniky na poskytovanie odbornej prípravy umožnením odpočítania nákladov na zabezpečenie praktickej odbornej prípravy z daňového základu. Okrem toho je k dispozícii ďalší stimul vo forme odpočtu z daňového základu založený na zásade „per capita“ podľa počtu poskytnutých hodín praktickej odbornej prípravy.

Komisia vo svojej najnovšej správe o Slovensku však upozorňuje na dosiaľ obmedzený záujem potenciálnych účastníkov o systém duálneho vzdelávania, ktorý krajina vlani zaviedla. „Vzhľadom na to, že zamestnávatelia hlásia stále akútnejší nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily, pomôcť plniť potreby trhu práce by mohla lepšia realizácia systému učňovského vzdelávania,“ tvrdí komisia.

Zatiaľ o program prejavili najväčší záujem spoločnosti, ktoré zamestnávajú od 20 do 100 zamestnancov a pôsobia v maloobchode a cestovnom ruchu, automobilovom priemysle a elektrotechnike. Najpružnejšie na vstup do duálnej prípravy zareagovali zahraničné firmy, najmä rakúske a nemecké, ktoré s ňou majú pozitívne skúsenosti zo svojich krajín. „Reformu odborného vzdelávania a prípravy podporuje spolupráca so zamestnávateľmi a s nemeckými, rakúskymi a so švajčiarskymi partnermi. K reforme prispievajú aj projekty financované EÚ. Začali sa verejné kampane s podporou z prostriedkov EÚ na povzbudenie podnikov, aby investovali do odborného vzdelávania a prípravy, a na zvýšenie príťažlivosti odborného vzdelávania a odbornej prípravy pre žiakov v primárnom vzdelávaní,“ skonštatovala komisia. V budúcnosti by sa touto formou malo na konkrétne povolanie pripravovať až tridsať percent žiakov v stredných odborných školách.

Ak sa chce žiak zapojiť do systému duálneho vzdelávania, musí si najprv vybrať povolanie, o ktoré má záujem, a zorientovať sa v ponuke učebných miest jednotlivých zamestnávateľov. Následne kontaktuje zamestnávateľa, ktorý ponúka učebné miesta na konkrétnej škole, zúčastní sa na prijímacích skúškach na strednej odbornej škole a podpíše učebnú zmluvu so zamestnávateľom. V systéme duálneho vzdelávania sa žiak pripravuje na výkon povolania či odborných činností podľa konkrétnych potrieb a požiadaviek zamestnávateľa. Pre školský rok 2016/2017 poskytne duálne vzdelávanie na Slovensku do 300 zamestnáva­teľov, ktorí ponúkajú žiakom učebné miesta v 92 odboroch s praktickým vyučovaním v 557 prevádzkach.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Európske riešenia finančnej krízy