EÚ zmierni kapitálové pravidlá pre banky

Európska únia zmierni kapitálové pravidlá pre banky a poisťovne, ktoré zaviedla po vypuknutí finančnej krízy.

18.11.2015 11:00
debata (2)
Európske riešenia - banner

Chce tak podporiť prílev finančných prostriedkov na trh a oživiť hospodársky rast. Príslušný akčný plán predstavil eurokomisár pre finančné služby Jonathan Hill.

Základy takzvanej únie kapitálových trhov by podľa neho mali byť položené do roku 2019. Stratégia vychádza zo zistenia, že európske firmy sú z hľadiska financovania závislé od bánk podstatne viac než firmy americké. To je stav, ktorý v prípade finančnej krízy podľa niektorých odborníkov nemusí byť vždy prospešný.

Komisia je toho názoru, že rozmanitejšie zdroje financovania nie sú dobré len pre podnikanie, ale majú zásadný význam aj pre finančnú stabilitu alebo pre to, aby sa zmiernil dosah prípadných problémov v bankovom sektore na firmy.

Jedným z kľúčových bodov novej stratégie sú pravidlá týkajúce sa takzvanej sekuritizácie, teda procesu, v ktorom banka ako veriteľ spojí dohromady pôžičky, napríklad hypotéky alebo úvery na nákup automobilov, a vytvorí z nich finančný nástroj, ktorý si potom môžu kúpiť investori. Komisia chce teraz bankám uľahčiť predaj takýchto nástrojov inštitucionálnym investorom.

Nové návrhy sa týkajú aj odvetvia poisťovníctva. Komisia chce poisťovateľov povzbudiť k investíciám do infraštruktúrnych projektov – ako sú cesty alebo digitálne siete – tým, že zníži kapitálové poplatky vzťahujúce sa na takéto investície.

Európske firmy by únia kapitálových trhov mala povzbudiť k tomu, aby hľadali alternatívne zdroje financií, ako sú prostriedky od investorov či skupinové financovanie, zvané crowdfunding. Pre firmy by tak podľa plánov komisie mohlo byť v budúcnosti jednoduchšie a lacnejšie vydávať akcie a dlhopisy.

Financovanie prostredníctvom crowdfundingu je už ľuďom známe napríklad prostredníctvom stránky Kickstarter, v ktorej môžu podľa uváženia podporiť ľubovoľný projekt. Crowdfunding je preto populárny najmä medzi začínajúcimi firmami (startupmi), ktoré majú obmedzený prístup k úverom od bánk.

Európska komisia chce takisto odstrániť prekážky, ktoré blokujú cezhraničné investície v EÚ. Firmy a infraštruktúrne projekty by tak mohli ľahšie získať potrebné finančné prostriedky bez ohľadu na to, kde sa nachádzajú.

„Chcem odstrániť prekážky s cieľom uľahčiť voľný tok kapitálu naprieč všetkými 28 členskými štátmi,“ uviedol Hill, ktorý je z Veľkej Británie.

Hillov plán má však aj svojich kritikov. Niektorí tvrdia, že Brusel bude musieť presvedčiť zákazníkov v kontinentálnej Európe, zvyknutých nechávať si peniaze na bežných účtoch, aby investovali do dlhopisov a akcií, ktoré so sebou nesú väčšiu mieru rizika.

Niektorí politici majú podľa agentúry Reuters tiež podozrenie, že únia kapitálových trhov sa kontinentálnej Európe s jej sociálnodemokra­tickými tradíciami snaží podsunúť trhový liberalizmus anglo–amerického strihu.

Seriál pripravujeme v spolupráci so Zastúpením Európskej komisie v SR

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Európske riešenia finančnej krízy