Otázky a odpovede o dlhodobej nezamestnanosti

Koľko má únia dlhodobo nezamestnaných, ako chce tento problém riešiť, pomôže krajinám aj finančne?

03.11.2015 06:30
debata (1)
Európske riešenia - banner

Koľko dlhodobo nezamestnaných ľudí má únia?

Dlhodobo nezamestnaní teraz predstavujú 5 percent ekonomicky činného obyvateľstva. Podiel dlhodobo nezamestnaných v ekonomicky činnom obyvateľstve sa v jednotlivých členských štátoch výrazne líši, od 1,5 percenta v Rakúsku po 19,5 percenta v Grécku. Z 12 miliónov dlhodobo nezamestnaných v EÚ je viac ako 60 percent bez práce už počas dvoch po sebe nasledujúcich ro­kov.

Ako chce teraz únia riešiť problém s dlhodobo nezamestnanými?

Európska komisia prišla v septembri s konkrétnymi návrhmi na pomoc dlhodobo nezamestnaným hlavne v oblasti ich registrácie, individuálneho posúdenia a ponuky dohody o pracovnej integrácii najneskôr pred koncom 18. mesiaca nezamestnanosti na úrade práce.

Súčasťou odporúčaní rady, ktoré boli na základe analýzy Európskej komisie adresované Slovensku v júli 2015, bol dôraz na prijatie dodatočných opatrení na riešenie dlhodobej nezamestnanosti, a to zlepšením aktivačných opatrení, druhej šance na vzdelávanie a zavedením vysoko kvalitnej odbornej prípravy prispôsobenej potrebám jednotlivcov.

Pomôže únia krajinám v riešení tohto problému aj finančne?

Pri riešení nezamestnanosti môže Slovensko naplno využívať európske štrukturálne a investičné fondy, najmä Európsky sociálny fond, ktorý je hlavným finančným nástrojom operačného programu ľudské zdroje s celkovou alokáciou viac ako 2 miliardy eur.

Program bude investovať do rozvoja ľudského kapitálu a do pomoci pre ľudí vstupujúcich na trh práce. Investície sa zamerajú na tri prioritné oblasti – boj proti nezamestnanosti mladých, znevýhodnené skupiny na trhu práce a marginalizované komunity. Vďaka programu 80–tisíc mladých ľudí využije záruku pre mladých a ďalších 100–tisíc mladých bude mať úžitok z iných aktivít programu, 250–tisíc nezamestnaným zvýši šance na uplatnenie sa na trhu práce vďaka školeniam a kurzom a 150 obcí s rómskymi komunitami dostane možnosť investovať do ľudí a infraštruktúry.

Seriál pripravujeme v spolupráci so Zastúpením Európskej komisie v SR.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Európske riešenia finančnej krízy