Taliansko sa môže dostať z recesie

Nábytkárska spoločnosť IKEA otvára v Pise novú predajňu, čím vytvorí 200 pracovných miest. Švédska firma si mohla vyberať z 28 616 záujemcov.

09.08.2013 07:46
Taliansko, Rím Foto:
Ilustračné foto
debata
Európske riešenia - banner

Toľko ľudí poslalo svoje životopisy a motivačné listy, aby sa mohli spoľahnúť na stabilný príjem v globálne etablovanej spoločnosti. Talianska ekonomika je ôsmy štvrťrok po sebe v recesii a nezamestnaní už očividne nie sú prieberčiví. Berú, čo sa naskytne.

Nie je to prvý raz, čo IKEA zaznamenala taký obrovský záujem o pracovné miesta. Podobná situácia bola pred otvorením obchodu aj v Pescare a v Catanii na Sicílii. Tam sa o pár stoviek pracovných pozícií zaujímalo dokonca 47-tisíc ľudí. Z tohto záujmu je však možné vyčítať aj pozitívny trend. Švédska spoločnosť informovala, že až 15 percent záujemcov o prácu v Pise pochádzalo mimo regiónu, čo naznačuje zvýšenú mobilitu pracovných síl. Ľudia sú ochotnejší pre prácu opustiť rodinu a priateľov a presťahovať sa do nového mesta.

Seriál pripravujeme v spolupráci so Zastúpením Európskej komisie na Slovensku. Prečítajte si aj ĎALŠIE ČASTI.

Podľa údajov Európskej komisie miera nezamestnanosti v Taliansku dosahuje 12,1 percenta a bez práce je viac ako 40 percent mladých ľudí do 25 rokov.

Talianska ekonomika však v druhom štvrťroku pokračovala v poklese. Hrubý domáci produkt sa medziročne znížil o dve percentá, uviedol v predbežnom odhade taliansky štatistický úrad ISTAT. Výsledok však prekonal odhady analytikov a podľa agentúry Reuters naznačuje, že najdlhšia recesia v krajine od skončenia druhej svetovej vojny sa stabilizuje. Pokles talianskej ekonomiky trvá už osem štvrťrokov v rade.

V medzikvartálnom porovnaní ekonomika klesla o 0,2 percenta oproti poklesu o 0,6 percenta v prvých troch mesiacoch roka. Analytici oslovení agentúrou Reuters predpokladali, že výsledky budú horšie a hrubý domáci produkt klesne medzikvartálne o 0,4 percenta a medziročne o 2,2 percenta. ISTAT uviedol, že aktivita klesla vo všetkých hlavných sektoroch ekonomiky, teda v priemysle, v službách aj v poľnohospodár­stve.

Taliansko má po Nemecku a Francúzsku tretiu najväčšiu ekonomiku eurozóny. Politická kríza v krajine by však mohla začínajúce oživovanie ekonomiky poškodiť. Bývalý premiér Silvio Berlusconi bol minulý týždeň právoplatne odsúdený na štyri roky väzenia za daňové úniky jeho spoločnosti Mediaset. Politici z jeho strany Ľud slobody však požadujú omilostenie svojho predáka. Na zabezpečenie politickej stability vyzval aj súčasný premiér Enrico Letta. „Začíname vidieť náznaky ekonomického oživenia. Potrebujeme však stabilitu a zodpovedné správanie od každého,“ vyhlásil Letta.

Apeninský polostrov sa teda má šancu dostať z recesie. Krehká koalícia sa však bude musieť pragmaticky postaviť k tvorbe rozpočtu na rok 2014. Kvalitný rozpočet je dôležitý pre implementáciu reforiem trh práce, daňového systému a verejných služieb. Tieto reformy Taliansku odporúča aj Európska komisia, ktorá zároveň upozorňuje na skutočnosť, že dlh krajiny dosahuje 2 bilióny eur. Ak si chce udržať dôveru finančných trhov, musia sa politici správať zodpovedne a pracovať nielen na dobrom rozpočte na budúci rok, ale aj nájsť spôsob, ako presadiť štrukturálne reformy. Taliansko patrí medzi periférne krajiny eurozóny, ktorým sa nedarí zvýšiť konkurencieschop­nosť svojej ekonomiky.

„Celkovo by sa dalo povedať, že vývoj ide správnym smerom, ale oživenie je veľmi krehké,“ uviedol pre Financial Times Sergio De Nardis zo spoločnosti Nomisima. „Aby ste mali predstavu, aký je tento proces pomalý, tak podľa našich prognóz dosiahne Taliansko hrubý domáci produkt na obyvateľa z úrovne v roku 2007 až v roku 2024,“ hovorí ekonóm, podľa ktorého má Taliansko problém so slabým domácim dopytom a podnikatelia zápasia s neochotou bánk poskytovať im úvery na rozvoj činnosti.

Ekonomický rast očakávaný na budúci rok nebude mať žiadny raketový nástup. Podľa talianskej centrálnej banky dosiahne 0,7 percenta a podľa Európskej komisie dokonca len 0,4 percenta. To nie je dosť na vytváranie vyššieho počtu pracovných miest a pokles nezamestnanosti. Ak by teda IKEA alebo iný obchodný či výrobný podnik otvárali novú prevádzku, môžu si byť istí, že záujem ľudí o prácu bude obrovský.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Taliansko #recesia #Ikea