Jednotný trh EÚ treba prehĺbiť

Jednotný trh je považovaný za jeden z najväčších úspechov Európskej únie. "Obmedzenia v obchodovaní a voľnej hospodárskej súťaži medzi členskými štátmi sa postupne odstránili a výsledkom je zvýšenie životnej úrovne," pripomína portál Európskej komisie.

05.10.2011 10:00
EU, Európska únia, Schengen, hranice Foto:
K posilneniu jednotného trhu Európskej únie prispelo aj rozšírenie schengenského priestoru. Na fotografii z decembra 2007 poľské študentky symbolicky prestrihávajú posledné časti bezpečnostného plota na hraniciach s Nemeckom. V rovnakom čase sa táto zóna rozrástla aj o Slovensko. Pre podnikateľov to znamenalo obrovský prínos - ich kamióny už nemusia čakať dlhé hodiny v kolónach na hraničných priechodoch, čím sa tovar rýchlejšie dostane na trh, pričom odpadlo rôzne papierovanie na colniciach.
debata

Dôraz na posilnenie jednotného trhu si všíma Stratégia Európa 2020, čo je dokument, ktorý v rámci EÚ určuje hlavné ciele na najbližšie desaťročie.

Prehĺbenie trhu

Dokončenie jednotného trhu si vyžiadalo sedem rokov – ide o obdobie, ktoré uplynulo od podpísania Jednotného európskeho paktu v roku 1986 až do prijatia množstva predpisov v roku 1993. „Tie eliminovali technické, regulačné, právne a administratívne prekážky brániace skutočnému voľnému obchodu a pohybu,“ píše portál Euroinfo.

Dodáva, že vďaka jednotnému trhu vzniklo niekoľko miliónov pracovných miest a obyvatelia EÚ zbohatli len na jeho zavedení o 800 miliárd eur. „Telefónne hovory stoja teraz zlomok toho, čo stáli kedysi, ceny leteniek klesli a otvorili sa nové letecké spojenia,“ uvádza príklady pozitív.

Prehĺbenie jednotného trhu je naďalej nevyhnutné. Európska komisia stanovila dvanásť prioritných opatrení na zlepšenie mobility pracovníkov a cezhraničného podnikania firiem. „Od týchto opatrení sa očakáva, že prispejú k zvýšeniu rastu a zamestnanosti tým, že zjednodušia pohyb osôb, tovarov, služieb a kapitálu v rámci EÚ,“ píše sa na webovej stránke Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku.

Za hlavné úlohy sa napríklad považuje potreba pomôcť malým a stredným podnikom jednoduchšie získavať financie. Ďalej je to zámer preskúmať právne predpisy s cieľom zabezpečiť uznávanie odborných kvalifikácií v celej únii a znížiť bariéry zamestnávania v zahraničí. Tretím bodom v poradí je úsilie vytvoriť jednotný európsky patent na ochranu duševného vlastníctva a inovácií. Nasleduje zvyšných deväť plánov, o ktorých sa zmieňuje stránka ec.europa.eu.

Zmluvné právo

Novej stratégii pre spoločný trh EÚ sa venovala jedna zo série konferencií, ktoré usporadúva Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku. Podpredseda komisie Maroš Šefčovič na nej poznamenal, že malým a stredným podnikom by mal prospieť systém takzvaného európskeho zmluvného práva.

„Len veľmi malý podiel týchto podnikov má administratívnu kapacitu fungovať na európskych trhoch a väčšinou sa zameriavajú iba na najbližšie susedstvo. Často je dôvodom práve to, že si nie sú istí ohľadom podmienok a právnych systémov v daných krajinách, nepoznajú daňové zákonodarstvo. To ich limituje pri hľadaní rôznych príležitostí v širšej Európe,“ upozornil Šefčovič. Doplnil, že komisia sa v stratégii zasadzuje za zavedenie určitých modelových európskych kontraktov, ktoré by sa opierali o právne tradície danej krajiny a ktorými by sa podnikatelia pri obchodovaní riadili.

Niekoľko bariér

Európska komisia poukazuje na význam prierezových politík a nástrojov, medzi ktoré zaraďuje aj jednotný trh. V súvislosti s jeho prehĺbením podotýka, že rast a tvorba pracovných miest závisia od zdravých, dobre prepojených trhov, na ktorých hospodárska súťaž a spotrebitelia stimulujú podnikanie a inovácie.

Komisia pritom upozorňuje, že stále existuje niekoľko bariér, ktoré je potrebné odstrániť. „Prekážky pri cezhraničných činnostiach, nedostatočné prepojenie sietí, nejednotné presadzovanie pravidiel jednotného trhu, právna zložitosť súvisiaca s existenciou 27 rôznych súborov pravidiel pre niektoré transakcie,“ vypočítava problémy.

Zároveň je nevyhnutné zlepšiť prístup malých a stredných podnikov na jednotný trh a rozvíjať podnikanie. Medzi iniciatívy v tejto oblasti patrí napríklad zjednodušenie práva obchodných spoločností a možnosť druhej šance na podnikanie pre podnikateľov po bankrote.

Seriál Európa 2020 a Slovensko pripravil denník... Foto: Pravda
Pravda a Európska komisia Seriál Európa 2020 a Slovensko pripravil denník Pravda v spolupráci so Zastúpením Európskej komisie na Slovensku

© Autorské práva vyhradené

Externé odkazy
debata chyba