EÚ má program pre nové zručnosti a miesta

Vytváranie podmienok na modernizáciu trhov práce s cieľom zvyšovať zamestnanosť a zaistiť udržateľnosť našich sociálnych modelov pre obdobia, keď generácia silných populačných ročníkov začne odchádzať do dôchodku. Toto je náplň programu pre nové zručnosti a nové pracovné miesta, čo je jedna z priorít Stratégie Európa 2020, ktorú vlani predstavil predseda Európskej komisie José Manuel Barroso.

16.06.2011 08:55
debata

Európska únia bojuje proti zvyšujúcemu sa počtu nezamestnaných a súčasne čelí rastúcemu tlaku na neobsadené odborné pracovné miesta. „Odhaduje sa, že v roku 2015 bude chýbať 700-tisíc expertov v oblasti informačných a komunikačných technológií a v roku 2025 bude nedostatok milión výskumných pracovníkov,“ píše sa v analýze Európskej komisie, ktorá preto predostrela zmienený program s trinástimi kľúčovými opatreniami.

Komisia kladie dôraz na zrýchlenie reformy trhu práce s cieľom zlepšiť flexibilitu a istotu na trhoch práce. „Napríklad jeden návrh spočíva v rozšírení používania jedinej zmluvy na dobu neurčitú s dostatočne dlhým skúšobným obdobím a postupným zvyšovaním práv na ochranu zamestnanosti, ako i zvyšovanie prístupu k odbornej príprave, celoživotnému vzdelávaniu a profesijnému poradenstvu pre všetkých zamestnancov,“ zdôrazňuje internetová stránka Európskej komisie a dodáva, že účelom by malo byť znížiť pretrvávajúce rozdiely medzi pracovníkmi so zmluvami na dobu určitú a pracovníkmi so zmluvami na dobu neurčitú

Fakty o Slovensku

Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku, ktoré vedie Andrea Elscheková-Matisová, usporiadalo na túto tému seminár, ktorý sa zameral hlavne na efektívne odborné vzdelávanie a prípravu. „Stratégia Európa 2020 určuje niekoľko kľúčových cieľov – dosiahnutie 75-percentnej zamestnanosti mužov a žien vo veku 20 – 64 rokov do roku 2020, zníženie miery predčasného ukončenia školskej dochádzky pod 10 percent a zvýšenie počtu mladých ľudí s vysokoškolským alebo obdobným vzdelaním na aspoň 40 percent. Prvý z cieľov Slovensko plnilo v roku 2009 len v segmente populácie 25– až 49-ročnej (78,1 %), pričom v zamestnanosti mladých a starých zaostáva,“ poukazuje tlačová správa Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Očakáva sa, že Slovensko bude navrhovanú hranicu 40 percent mladých ľudí s vysokoškolským alebo obdobným vzdelaním prekračovať. „Na druhej strane treba upozorniť, že trvalou výzvou na slovenskom pracovnom trhu zostáva obsadzovanie náročných špecializovaných vysokoškolských pozícií,“ zdôrazňuje Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku.

Zlepšovanie a podpora

Jedným k dôležitých bodov je podľa Európskej komisie zlepšovanie zručností na všetkých úrovniach a podpora zamestnanosti. „Je to kľúčové pre spravodlivosť, keďže nízkokvalifikovaní pracovníci sú na trhu práce zraniteľnejší a kríza ich môže postihnúť ako prvých. Zlepšovanie zručností nie je iba prepychom pre vysokokvalifi­kovaných pracovníkov v oblasti špičkových technológií: je nevyhnutnosťou pre všetkých,“ uvádza internetová stránka komisie so sídlom v Bruseli.

Dopĺňa, že u nízkokvalifi­kovaných dospelých ľudí je sedemkrát menšia pravdepodobnosť, že sa zúčastnia na celoživotnom vzdelávaní, ako u ľudí s vysokou úrovňou dosiahnutého vzdelania. Prijíma sa príliš málo opatrení na zvýšenie a prispôsobenie zručností starších pracovníkov a tento stav je potrebné zmeniť.

Seriál Európa 2020 a Slovensko pripravil denník... Foto: Pravda
Pravda a Európska komisia Seriál Európa 2020 a Slovensko pripravil denník Pravda v spolupráci so Zastúpením Európskej komisie na Slovensku

© Autorské práva vyhradené

Externé odkazy
debata chyba