Európu má spojiť internet

Lepší prístup obyvateľov k úradom. Menej byrokracie pre podnikateľov. E-Government má v Európskej únii podporiť budovanie aktívnej, otvorenej a efektívnej verejnej správy.

06.06.2011 12:17
počítač, deti, notebook, internet Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Je to jeden zo základných kameňov Stratégie Európa 2020 a najmä iniciatívy Digitálna agenda, ktorá viac rozpracováva oblasť informatizácie. Z pohľadu EÚ je dôležité najmä dosiahnutie vytvorenia jednotného digitálneho trhu. Aby mohli napríklad firmy elektronicky komunikovať s verejnou správou v celej únii. Len tak môže Európa konkurovať USA alebo ázijským krajinám,“ hovorí Roland Sill, vládny splnomocnenec pre informačnú spoločnosť

Rovnako ako pri všetkých ostatných iniciatívach Európskej únie je aj v tomto prípade dôležitý pokrok v členských štátoch. „Ak chceme vôbec uvažovať o vytvorení jednotného digitálneho priestoru, tak musíme najprv digitalizovať verejnú správu na národnej úrovni. Preto je prioritou pre celkový rast konkurencieschop­nosti Slovenska dobudovanie e-Governmentu a následná digitálna integrácia do EÚ,“ povedal Sill.

Európska komisia v dokumente Digitálna agenda pre Európu, čo je jedna z vlajkových iniciatív stratégie Európa 2020, uvádza, že sektor informačno-komunikačných technológií priamo vytvára päť percent európskeho HDP, jeho každoročná trhová hodnota je 660 miliárd eur. K celkovému nárastu produktivity prispieva mierou oveľa väčšou. Je to 20 percent priamo z tejto oblasti a 30 percent z investícií. Takisto vplyv informačno-komunikačných technológií je značný. V Európe používa internet viac ako 250 miliónov ľudí a prakticky všetci občania EÚ vlastnia mobilný telefón. To zmenilo aj ich životný štýl.

„Digitálne hospodárstvo Európy je kľúčové pre rast a prosperitu. Informačno-komunikačné technológie a vysokorýchlostný internet predstavujú pre náš život takú istú revolúciu ako rozvoj elektrických a dopravných sietí pred viac ako sto rokmi. Musíme však podporiť ďalší rozvoj internetu, aby mali z digitálneho hospodárstva úžitok všetci obyvatelia,“ povedala Neelie Kroesová, podpredsedníčka Európskej komisie a eurokomisárka pre digitálnu agendu.

Kvalitnejšie služby pre ľudí

Európska komisia uvádza, že e-Government má byť efektívna cesta k lepším službám pre občanov a firmy. Zároveň je to smer k otvorenej vláde. „Služby e-Governmentu môžu znížiť náklady a ušetriť čas verejnej administratíve, obyvateľom i podnikateľskej sfére.“

Podľa stránky Európskej komisie len zavedenie elektronických faktúr ušetrilo podnikom v Dánsku 50 miliónov eur ročne. Rovnako sa znížili náklady na administratívu, daňových poplatníkov to teda stálo 120–150 miliónov eur ročne menej. „Ak by to fungovalo po celej EÚ, ušetrili by sme každý rok 15 miliárd eur,“ pripomína komisia.

„Budovanie e-Governmentu na Slovensku je súčasť širšieho úsilia EÚ. Viac ako o spoluprácu ide skôr o spoločný postup. Cez Operačný program Informatizácia spoločnosti sme získali pomerne rozsiahle zdroje,“ hovorí Sill. „Verejná správa je vtedy aktívna, keď si sama vyhľadáva informácie a vybavuje administratívu za ľudí. Príkladom je narodenie dieťaťa. Dnes musí o tom mamička informovať množstvo inštitúcií. Aktívna verejná správa nezaťažuje ľudí, ale sama informáciu doručí tam, kde je to potrebné. Druhý cieľ je otvorenosť. V skratke ide o to, aby ľudia vedeli, čo sa deje a aby mohli kedykoľvek získať informácie. Tretí cieľ je zvýšenie efektívnosti. Vďaka informačných technológiám vieme množstvo úkonov zautomatizovať. To povedie k tomu, že služby verejnej správy budú rýchlejšie a kvalitnejšie,“ uviedol splnomocnenec vlá­dy.

Výhoda pre menšie štáty?

Slovensko patrí k menším členským štátom únie. Tie majú pri využití internetu pre chod verejnej správy istú výhodu. Myslí si to Paul Nixon z Haagskej univerzity pre aplikované vedy a spoluautor knihy Pochopenia e-Governmentu a Európa.

„Menšie štáty dokážu byť pružnejšie. Preto častejšie pristupujú k zmenám. Vo väčších štátoch je byrokracia hlbšie zakorenená v historickom ústavnom usporiadaní. Je pozitívne, že nové štáty, ktoré prechádzajú k demokracii, dokážu pretvoriť formu vlády založenú na hodnotách a normách 20. storočia na ústretovejší, modernejší aparát,“ hovorí odborník.

Podľa Nixona väčšie štáty zakrývajú diery, ktoré vznikli pri predošlých pokusoch o zmeny. Výsledkom je potom systém, ktorý sa stále mení čiastočne pre skúšanie nových technológií, i preto, že to požadujú daňoví poplatníci a je to aj odpoveď na hospodársku krízu.

„Väčšie štáty sa pokúšajú hrať úlohu tých, čo prví využijú nové technológie. Tie sú menšie štáty často schopné využiť podľa vlastných potrieb. Pravda však je, že aj krajiny ako Dánsko a Estónsko sú neraz lídrami na poli e-Governmentu. Menšie štáty sú za normálnych okolností bližšie k obyvateľom a pochopeniu toho, čo ľudia chcú,“ tvrdí Nixon.

Seriál Európa 2020 a Slovensko pripravil denník... Foto: Pravda
Pravda a Európska komisia Seriál Európa 2020 a Slovensko pripravil denník Pravda v spolupráci so Zastúpením Európskej komisie na Slovensku

© Autorské práva vyhradené

Externé odkazy
debata chyba