Európska únia chce lepšie využívať obnoviteľné zdroje

Európania musia prejaviť viac ohľaduplnosti k životnému prostrediu. Vyplýva to z dôležitého cieľa v stratégii Európa 2020, ktorú vlani prijala Európska komisia. Konkrétne ide o lepšie využívanie zdrojov. "Sú mimoriadne významné z hľadiska kvality nášho života. Nemôžeme si dovoliť ich nadmerné využívanie, ako to bolo doteraz," upozorňuje internetová stránka Európskej komisie.

20.04.2011 16:31
Jadrová energetika Foto:
Ilustračné foto
debata

Rozumnejší prístup môže prispieť k spomaleniu klimatických zmien a pomôže dosiahnuť spoločný plán Európskej únie – znížiť emisie skleníkových plynov v členských štátoch celkovo o 80 až 95 percent do roku 2050. Po dosiahnutí cieľa 20-percentného zvýšenia produkcie energie z obnoviteľných zdrojov má byť v EÚ vytvorených približne 2,8 milióna pracovných miest v takzvanom ekologickom priemysle. „Vyvstáva otázka, o akú prácu pôjde a pre koho bude určená. Na Slovensku je tendencia prijímať opatrenia len zdráhavo, napriek tomu vnímam stanovenie rámcov pozitívne,“ povedal Richard Filčák zo Stredoeurópskej univerzity v Budapešti na konferencii o lepšom využívaní zdrojov, ktorú usporiadalo Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku.

Reálny cieľ pre Slovensko

Na Slovensku z obnoviteľných zdrojov pochádzalo 8,4 desatiny percenta energie, pripomenul poslanec Európskeho parlamentu Miroslav Mikolášik v príspevku, ktorý predniesol na pôde Ekonomickej univerzity v Bratislave. „V súvislosti so stratégiou Európa 2020 sme si však v tejto oblasti stanovili cieľ dosiahnuť úroveň 14-percentného podielu obnoviteľných zdrojov na produkcii energie, čo odborníci nepovažujú za nedosiahnuteľné. Slovensko totiž znížilo oproti roku 1990 celkové emisie zhruba o 34 percent, čím sa radí k najlepším v Európe,“ podotkol.

Mikolášik dodal, že toto zníženie sa dosiahlo najmä prirodzenou zmenou štruktúry hospodárstva vo forme zvyšujúceho sa podielu služieb a znižovania podielu poľnohospodárstva na tvorbe hrubého domáceho produktu. „Svoju úlohu zohralo aj zachovanie podielu jadrovej energie a postupné zvyšovanie podielu ekologickejšieho zemného plynu ako energetického paliva na úkor klasických fosílnych palív,“ upozornil člen Európskeho parlamentu.

Najdôležitejšie zdroje

Najväčší celkový potenciál má slnečná energia, píše sa v stratégii vyššieho využitia obnoviteľných zdrojov v Slovenskej republike, ktorú vypracovalo ministerstvo hospodárstva pred štyrmi rokmi. „Vzhľadom na finančné a technologické možnosti je predpoklad využívania slnečnej energie najmä na výrobu tepla a teplej úžitkovej vody,“ zdôraznila správa.

Druhý najväčší celkový potenciál má geotermálna energia. Vlastnosti geotermálnych vôd na Slovensku predurčujú využívanie tejto energie najmä na vykurovanie a liečebné účely. Najväčší technický potenciál má biomasa: „Má veľkú perspektívu pri výrobe tepla pre vykurovanie najmä v centrálnych vykurovacích systémoch, menej v domácnostiach, vo forme peliet, brikiet, drevných štiepok a slamy,“ podčiarklo ministerstvo hospodárstva.

Najviac využívaným obnoviteľným zdrojom na výrobu elektriny je vodná energia, ktorá pokrýva vyše 98 percent jej produkcie z týchto zdrojov energie. Využitie hydroenergetického potenciálu je približne 57 percent, pripomenulo ministerstvo.

Rezervy v elektrine

V lepšom využívaní zdrojov pri výrobe elektriny má Slovensko rezervy, naznačuje webová stránka Enviroportál, ktorá spadá pod ministerstvo životného prostredia: „Na výrobe elektriny v Slovenskej republike sa jadrové elektrárne v roku 2009 podieľali viac ako 53 percentami, zvyšok tvorili tepelné (viac ako 28 %) a vodné (viac ako 17 %).“ Upozorňuje, že podiel biomasy, odpadov a bioplynu na výrobe elektriny je zatiaľ minimálny.

Vodné elektrárne sú jediným významným zdrojom využívajúcim obnoviteľné zdroje energie na Slovensku, pričom tento trend je stabilný, konštatuje Enviroportál a prízvukuje: „Z hľadiska zlepšenia životného prostredia a zabezpečenia energetickej bezpečnosti SR je dôležitá podpora a celkový nárast využívania obnoviteľných zdrojov energie.“

Seriál Európa 2020 a Slovensko pripravil denník... Foto: Pravda
Pravda a Európska komisia Seriál Európa 2020 a Slovensko pripravil denník Pravda v spolupráci so Zastúpením Európskej komisie na Slovensku
Externé odkazy
debata chyba