Mládež v pohybe má priniesť viac práce

Pohni sa, študuj, zapoj sa, pracuj. Krátke heslá iniciatívy Mládež v pohybe, ktorá je súčasťou stratégie Európa 2020, vyjadrujú jej najdôležitejší cieľ. Viac pracovných príležitostí pre mladých ľudí.

13.04.2011 07:00
európa, práca, work Foto:
Ilustračné foto
debata

Pohni sa, študuj, zapoj sa, pracuj. Krátke heslá iniciatívy Mládež v pohybe, ktorá je súčasťou stratégie Európa 2020,  vyjadrujú jej najdôležitejší cieľ. Viac pracovných príležitostí pre mladých ľudí.

„Nájsť si zamestnanie je hlavným predmetom obáv miliónov mladých Európanov. Iniciatívou Mládež v pohybe sa vytvorí nový impulz na úrovni EÚ a na vnútroštátnej úrovni na zlepšenie podpory pre mladých ľudí, aby si mohli nájsť prácu, zarobiť si na živobytie a uskutočňovať svoje plány,“ uviedol László Andor, európsky komisár pre zamestnanosť, sociálne záležitosti a začlenenie.

Nezamestnanosť mladých ľudí je pre Európsku úniu vážnym problémom. „Budúca prosperita Európy závisí od jej mládeže. Tvorí ju takmer 100 miliónov občanov EÚ, čo predstavuje pätinu jej celkovej populácie. Nezamestnanosť mladých ľudí dosahuje neprijateľne vysokú hodnotu takmer 21 percent. Ak sa má dosiahnuť cieľ 75-percentnej zamestnanosti obyvateľstva vo veku 20 – 64 rokov, o ktorom hovorí stratégia Európa 2020, musí sa radikálne zlepšiť prechod mladých ľudí na trh práce,“ uvádza dokument Európskej komisie k iniciatíve Mládež v pohybe.

„Až 21 percent nezamestnaných mladých ľudí je skutočne vysoké číslo. Okrem toho je tu takmer 15 percent obyvateľov únie, ktorí majú menej ako 25 rokov, a nemajú ukončené ani stredoškolské vzdelanie vyššieho stupňa. Ide aj o ľudí, ktorí neskončili ani základnú školu. To sú teda problémy, ktoré tlačia Európu globálne,“ hovorí Michal Fedák zo SAIA, n. o., (Slovenskej akademickej informačnej agentúry).Európska únia bude musieť vo svojej stratégii zvládnuť aj zvyšujúce sa nároky na pracovnú silu. „Do roku 2020 sa odhaduje, že 35 percent všetkých pracovných miest v porovnaní s dnešnými 29 percentami si bude vyžadovať vysokú kvalifikáciu, to znamená až o 15 miliónov viac takýchto pracovných miest. Menej ako jeden z troch ľudí v EÚ (31,1 %) dnes dosahuje vysokoškolské vzdelanie v porovnaní s takmer 40 percentami v USA a vyše 50 percentami v Japonsku,“ pripomína komisia.

 

Čísla a fakty o nezamestnanosti mládeže v EÚ

5 miliónov
nezamestnaných v EÚ má menej ako 25 rokov

20,4 %
nezamestnanosť je v skupine ľudí pod 25 rokov, je to približne dvojnásobok priemeru v únii

40 %
mladých v EÚ vo veku 30 – 34 rokov by malo mať v roku 2020 podľa stratégie Európa 2020 vysokoškolské vzdelanie, keďže čoraz viac pracovných miest si vyžaduje vysokú kvalifikáciu


„Musí existovať aspoň nejaká vízia, aby budúce generácie mali možnosť tvorby nových produktov a služieb,“ myslí si Fedák. „Čo sa týka Slovenska, tak sme na tom v niektorých oblastiach lepšie, v niektorých horšie. Keď sa pozrieme na predčasné ukončenie školskej dochádzky, tak sme na úrovni asi piatich percent, Európska komisia hovorí o desiatich percentách do roku 2020,“ uviedol odborný garant iniciatívy Mládež v pohybe v rámci workshopov, ktoré pripravuje Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku v spolupráci s Inštitútom pre dobre spravovanú spoločnosť. Pohyb znamená mobilitu. „To je veľmi zaujímavé, či to už predstavuje študijnú, alebo pracovnú mobilitu a podporné schémy pre ňu. Znamená to, že ľudia, ktorí by sa možno učili na jednej škole po celý čas, získajú väčší rozhľad, iný pohľad na veci, jazykové, komunikačné a profesionálne zručnosti na prípadnej odbornej praxi,“ tvrdí Fedák.

Podľa neho sa nemusíme obávať, že študenti, ktorí sa pozrú von, zo Slovenska odídu. „Máme okolo 25-tisíc vysokoškolákov, ktorí celé štúdium strávia v zahraničí. Z toho okolo 22-tisíc v Česku. Je to, ako by sme mali jednu vysokú školu v zahraničí,“ vysvetľuje odborník.

„Podporovať mobilitu je dobré. Nemalo by to znamenať, že len niekto odíde preč. Zlepšenie kvality vzdelávacích inštitúcií a ich schopnosti ponúkať zaujímavé programy i pre zahraničných uchádzačov môže zatraktívniť slovenské univerzity. Tí, ktorí prídu k nám, sa tu potom môžu rozhodnúť zostať. Teraz Slovensko exportuje študentov do zahraničia. Mali by sme sa snažiť, aby i naše školy mali potenciál prilákať uchádzačov z cudziny,“ hovorí Fedák.

Mládež v pohybe

Iniciatíva je súčasťou stratégie Európa 2020, ktorá má zabezpečiť inteligentný, udržateľný a inkluzívny rast Európskej únie

Jej cieľom je prispôsobenie vzdelávania a odbornej prípravy potrebám mladých ľudí

Propagácia účasti na štipendijných programoch EÚ v zahraničí

Podpora vnútroštátnych opatrení zameraných na zjednodušenie prechodu zo školy do zamestnania

Seriál Európa 2020 a Slovensko pripravil denník... Foto: Pravda
Pravda a Európska komisia Seriál Európa 2020 a Slovensko pripravil denník Pravda v spolupráci so Zastúpením Európskej komisie na Slovensku
Externé odkazy
debata chyba