V roku 2010 sa začal boj proti chudobe

Pod hranicou chudoby žije 80 miliónov obyvateľov Európskej únie. Nezanedbateľný údaj platí aj o Slovensku, ako to vyplýva zo štatistického zisťovania príjmov a životných podmienkach domácností EÚ. Podľa metódy EU SILC 2009 chudoba ohrozuje 11 percent slovenských domácností, čo znamená takmer 600-tisíc osôb. Rizikovou skupinou sú napríklad deti, upozorňuje webová stránka Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku: "Problém chudoby sa týka až 19 miliónov detí v EÚ."

08.04.2011 15:00
Mena, peniaze, euro, graf Foto:
Ilustračné foto.
debata

Prieskum Eurobarometra potvrdil, že túto tému považujú ľudia za veľkú výzvu a očakávajú silnejšiu angažovanosť štátu. Európska komisia reagovala na znepokojujúcu náladu obyvateľov tým, že vlani vyhlásila Európsky boj proti chudobe a sociálnemu vylúčeniu. Problematike sa výrazne venuje aj Stratégia Európa 2020.

„Sedem z desiatich Európanov považuje chudobu za jeden z najvážnejších problémov v svojej vlasti,“ cituje agentúra SITA Andreu Elschekovú-Matisovú, vedúcu Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. V súvislosti so zmienenou stratégiou dodala, že nakoľko boj s chudobou je behom na dlhé trate, tak si naozaj vyžaduje aktívny prístup zo všetkých úrovní, celoeurópskej – nadnárodnej, národnej, regionálnej, zo strany politikov i mimovládneho sektora.

Podľa výsledkov EU SILC 2009 sú chudobou na Slovensku ohrozované najmä rodiny s troma a viac deťmi, ktoré tvoria podiel 36 percent, a jednotlivci nad 65 rokov, ktorí predstavujú viac ako štvrtinu. „Viac ako polovica Slovákov si aspoň raz ročne nemôže dovoliť týždennú dovolenku a takmer tretina nemôže konzumovať každý druhý deň mäsové výrobky,“ vyplýva z údajov Európskeho štatistického ú­radu.

Správa z januára tohto roku, ktorú zverejnila Európska komisia o pokroku Stratégie Európa 2020, pripomína, že v minulom desaťročí rástla nerovnosť, pričom čoraz viac ľudí zápasí s nezamestnanosťou a so sociálnym vylúčením. Hospodárska kríza mimoriadne zvýšila počet ľudí, ktorí sa dostali pod hranicou chudoby alebo im toto riziko hrozí.

Stratégia Európa 2020 si kladie za cieľ znížiť počet ľudí ohrozených chudobou o 20 miliónov. Slovensko v tomto smere uvádza, že chce dosiahnuť lepšie životné podmienky pre 170-tisíc svojich obyvateľov.

Seriál Európa 2020 a Slovensko pripravil denník... Foto: Pravda
Pravda a Európska komisia Seriál Európa 2020 a Slovensko pripravil denník Pravda v spolupráci so Zastúpením Európskej komisie na Slovensku

© Autorské práva vyhradené

debata chyba