Slovensko sa musí zlepšiť najmä v zamestnanosti a v kľúčových v investíciách

Stratégia Európa 2020 pre každý členský štát EÚ prináša úlohu stanoviť si vlastné ciele. Slovenská vláda má v apríli predložiť Európskej komisii národný program reforiem a program stability. Od toho sa bude odvíjať plnenie spoločnej agendy EÚ.

08.04.2011 14:14
rodina, rodičia, deti, radosť, šťastie, jeseň Foto:
Ilustračné foto.
debata

Veľkou otázkou je, čomu by Slovensko malo prikladať zvýšenú pozornosť. Podľa znalcov problematiky odpoveď spočíva v tom, že má ísť najmä o oblasti, v ktorých krajina značne pokrivkáva za priemernými ukazovateľmi celej únie.

Dôraz na znalostnú ekonomiku

Ján Kubiš, ktorý pôsobí ako výkonný tajomník Európskej hospodárskej komisie OSN, oceňuje, že stratégia je nový pokus o zvýšenie konkurencieschop­nosti EÚ. „Stavia si ambiciózne ciele, ale nie je natoľko obligatórna, aby bol zaručený stopercentný úspech,“ dodáva. Preto verí, že členské štáty prijmú také opatrenia, aby sa darilo plniť jednotlivé zámery.

Kubiš naznačil, že sa mu celkom nepozdávajú radikálne opatrenia určené na urýchlené znižovanie štátneho deficitu. „Malo by to byť odkrokované tak, aby sa našli zdroje na plnenie Stratégie Európa 2020 napríklad v oblasti budovania znalostnej ekonomiky.“ Verí, že Slovensko bude v tejto sfére o 10 rokov ďalej. „Ekonomika nemôže byť postavená len na priemyselnej výrobe, pretože časom preberú túto produkciu iné krajiny s lacnejšou pracovnou silou.“

Treba viac investovať

Silnejšiu podporu pre výskum, vzdelávanie a inovácie považuje za kľúčovú výzvu poslanec NR SR Dušan Čaplovič. „Sú to faktory, od ktorých sa môže odvíjať vyššia konkurencieschop­nosť Slovenska,“ podčiarkol.

Investície do uvedených sfér treba vnímať v širších súvislostiach, pokračuje podpredseda strany Smer. Naráža tým na to, že prispievať má nielen štát, ale aj podnikateľská sféra. „Na Slovensku platí rovná daň, čo je na rozdiel od USA, Kanady alebo Japonska nevýhodou. Firmy tam majú možnosť získať odpočítateľnú položku, ak investujú do vedy a výskum priamo, a nie prostredníctvom ministerstva financií.“ Za Achillovu pätu Slovenska považuje, že mu chýbajú zvýhodnené nástroje, ktoré by motivovali podnikateľov nalievať peniaze do zmienených oblastí. „Vzor, odkiaľ si môžeme zobrať príklad, je napríklad Nemecko, nehovoriac už o severských krajinách,“ dodal.

Všímajme si viac školstvo

Poslanec NR SR Ivan Štefanec vidí veľký priestor na zlepšenie úrovne vzdelávania. „V najbližších rokoch by sme sa mali na Slovensku sústrediť na vysoké školstvo.“ Za najväčšiu výzvu označil oblasť zamestnanosti. „Zároveň ide o najzložitejší problém,“ podotkol politik z SDKÚ. Dôraz kladie napríklad na flexibilné pracovné právo, stabilitu právnych predpisov a ich vymáhateľnosť.

Štefanec pritakáva, že úspešnú budúcnosť Slovenska vidí vo vyšších investíciách do vedy a výskumu. „Je realitou, že ide o ukazovateľ, ktorým sa nemôžeme chváliť, ale verím, že vzniknú opatrenia, ktoré budú stimulovať aj súkromné investície do týchto sfér.“ Modernú perspektívu krajiny vidí v zakladaní vedecko-technických parkov.

Pozornosť venovať ženám

Europoslankyňa Anna Záborská tvrdí, že Stratégia Európa 2020 jej trochu pripomína päťročné plány, ktoré zaviedli komunisti. „Sme svedkami toho, ako sa vytýčené ciele dokumentu stávajú zaklínadlom európskej politiky. Tak veľmi sa sústreďujeme na konkrétne percento zamestnanosti či percento investícií do výskumu a nových technológií, že zabúdame vidieť tieto čísla v širších súvislostiach. Napríklad cieľ dosiahnuť 75-percentnú zamestnanosť má zmysel len vtedy, ak predtým uznáme prácu ženy, ktorá sa stará o domácnosť a deti, teda vytvára tovary a služby, ktoré síce prispievajú k rastu všeobecného blahobytu, ale vôbec nie sú zachytené v ukazovateli HDP,“ uviedla politička z KDH.

Dôraz dáva na znižovanie chudoby, pričom podľa nej treba veľmi dôsledne rozlišovať, kedy majú ľudia ohrození chudobou možnosť pomôcť si sami a kedy je už nevyhnutná pomoc štátu. „Domnievam sa, že štát by sa mal sústrediť najmä na pomoc matkám, rodinám s malými deťmi a starým ľuďom, pretože tieto skupiny sú najviac ohrozené chudobou. Skúsenosti z iných štátov tiež ukazujú, že najúčinnejšiu pomoc ľuďom ohrozeným chudobou vedia poskytnúť organizácie zložené z dobrovoľníkov,“ povedala. Doplnila, že štát by to mal využiť a viac s týmito organizáciami spolupracovať.

Zároveň podľa Záborskej treba vytvoriť lepšie podmienky na pracovnú mobilitu a celoživotné vzdelávanie. „Mnohí ľudia by si dokázali pomôcť sami, ak by si našli uplatnenie na trhu práce,“ vysvetlila.

Užitočné internetové zdroje informácií

Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku: ec.europa.eu/slo­vensko Veľmi prehľadný portál o Európskej únii v slovenčine, ktorý ponúka nielen základné poznatky o EÚ a činnosti Európskej komisie. V rubrike s názvom Práca pre EÚ tiež informuje o aktuálnych výberových konaniach – ide o Európsky úrad pre výber pracovníkov. Voľné pozície sú určené pre jazykovo a odborne vybavených záujemcov o zamestnanie.

EURES (Európske služby zamestnanosti): eures.sk Sieť spolupracujúcich subjektov, ktorých cieľom je uľahčiť voľný pohyb pracovných síl v rámci Európskeho hospodárskeho priestoru (krajiny EÚ, Nórsko, Island, Lichtenštajnsko) a Švajčiarska. Prostredníctvom EURES si našlo prácu v niektorom zo štátov EÚ a EHP už viac ako 50-tisíc občanov Slovenska.

Európsky sociálny fond: esf.gov.sk Fond podporuje a dopĺňa činnosti členských štátov zamerané na rozvoj trhu práce a ľudských zdrojov hlavne v kontexte nových aktívnych politík a systému boja proti nezamestnanosti. Informuje o tom, ako majú jednotlivci alebo zamestnávatelia na príslušnom úrade práce, sociálnych vecí a rodiny požiadať o nárokovateľné príspevky definované zákonom o službách zamestnanosti.

Fond sociálneho rozvoja: fsr.gov.sk Organizácia založená s cieľom poskytovania pomoci ľuďom pri odstraňovaní chudoby a znižovaní rizika sociálneho vylúčenia. Podporuje vznik projektov, ktoré vytvárajú cestu na zaradenie sa do spoločnosti tým, ktorých chudoba vytlačila až na jej okraj: nezamestnaným, zdravotne postihnutým, Rómom, azylantom, bezdomovcom, ženám po materskej dovolenke, žiakom predčasne opúšťajúcim školy, ženám v domácnosti či väzňom, ktorí práve skončili výkon trestu.

Sociálna implementačná agentúra: sia.gov.sk Zabezpečuje implementáciu aktivít jednotlivých opatrení v rámci operačných programov. Pripravuje výzvy na predkladanie projektov, prijímanie, hodnotenie projektov a návrh na schválenie projektov. Uzatvára zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku s konečnými prijímateľmi. Overuje žiadosti prijímateľa o platbu, súčasťou ktorého je aj predbežná finančná kontrola.

Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny: upsvar.sk Umožňuje vyhľadávať voľné pracovné miesta, informuje o sociálnych dávkach, ponúka štyri obsiahle registre – sprostredkovatelia zamestnania za úhradu, sociálne podniky, agentúry podporovaného a dočasného zamestnávania.

Iniciatíva Spoločenstva EQUAL: equalslovakia.sk Kladie si za cieľ vytvoriť podmienky a poskytnúť priestor na hľadanie, overenie a uplatňovanie nových prístupov k riešeniu problémov v boji proti všetkým formám diskriminácie a nerovnosti na trhu práce. Sústreďuje sa na tvorbu systému prevencie a podpory umiestňovania na trh práce osôb dlhodobo nezamestnaných, nízkokvalifiko­vaných a iných znevýhodnených skupín.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny: employment.gov.sk Pomáha orientovať sa v rôznych oblastiach – napríklad pomoc v hmotnej núdzi, pomoc a podpora pri strate zamestnania, pomoc a podpora zdravotne postihnutým občanomom

Seriál Európa 2020 a Slovensko pripravil denník... Foto: Pravda
Pravda a Európska komisia Seriál Európa 2020 a Slovensko pripravil denník Pravda v spolupráci so Zastúpením Európskej komisie na Slovensku

© Autorské práva vyhradené

debata chyba