Tusk je lídrom ľudovcov. Súpermi mu budú Macron a Orbán

Najväčšia európska strana má nového lídra. Donald Tusk od 1. decembra po piatich rokoch končí v pozícii šéfa Európskej rady. O prácu však nepríde. V stredu bývalého poľského premiéra Európska ľudová strana (EPP) na kongrese v Záhrebe zvolila za svojho predsedu. Tusk získal 491 hlasov delegátov (93 percent) a nahradil Francúza Josepha Daula.

20.11.2019 19:30 , aktualizované: 21:21
donald tusk Foto: ,
Donald Tusk 1. decembra po piatich rokoch končí v pozícii šéfa Európskej rady.
debata (7)

"Po piatich rokoch som unavený z toho, že som hlavným európskym byrokratom. Som pripravený bojovať,“ povedal Tusk delegátom kongresu. Ľudovci majú v Európskom parlamente (EP) 182 poslancov, čo je najviac zo všetkých strán. Zo Slovenska k nim v europarlamente patria Vladimír Bilčík a Michal Wiezik zo Spolu, Ivan Štefanec z KDH, ktorý sa dnes uchádza o kreslo podpredsedu európskych ľudovcov, a tiež Peter Pollák z OĽANO.

Rôzne smery

Tusk preberá EPP, ktorá je vnútorne dosť rozdelená. Konzervatívci vo viacerých západných krajinách stratili svoje pozície. Týka sa to Francúzska, Španielska a veľmi výrazne Talianska, kde im preberá voličov krajne pravicová Liga Mattea Salviniho. A aj v Nemecku, ktoré pod vedením kancelárky Angely Merkelovej už dlho dominuje ľudovcom, kresťanskí demokrati oslabili. Naopak, tvárou EPP, hoci pre viacerých nechcenou, sa stal maďarský premiér Viktor Orbán. Jeho Fidesz má síce pozastavené členstvo v strane, ale pokračuje diskusia, čo bude s maďarskými antiimigračnými populistami ďalej.

Poľský analytik a šéf magazínu Visegrad Insight Wojciech Przybylski si myslí, že Tusk bude mať čo robiť, aby zaistil, aby mu strana fungovala. "Musí byť lídrom, ale nemôže diktovať agendu. Nemá silu predsedu zvoleného ľuďmi. Od nich sa odvíjajú pozície jednotlivých strán v rámci ľudovcov. Tusk však môže mať silný hlas, čo sa týka postojov k Rusku a udržania jednoty v EÚ,“ povedal pre Pravdu Przybylski.

Podľa experta poľského expremiéra v novej funkcii čakajú nové boje. "Tuskovými hlavnými politickými oponentmi budú francúzsky prezident Emmanuel Macron a Orbán. Šéf Elyzejského paláca zvonku a maďarský premiér zvnútra strany. Ide o to, aká bude EÚ, ako bude fungovať,“ uviedol Przybylski. "Myslím si, že Tusk bude podporovať ambície nastupujúcej Európskej komisie pod vedením Ursuly von der Leyenovej, teda aj to, aby únia smerovala k posilneniu svojho miesta v konkurencii globálnych hráčov,“ tvrdí expert.

"V politickom boji pravda a slušnosť nemôžu byť úplne bezmocné proti falošným správam, nenávisti a manipulácii,“ vyhlásil predseda Európskej rady vo svojom prejave s jasným odkazom Orbánovi.

"Keď Tuska porovnáme s predchádzajúcim šéfom EPP Daulom, tak ten sa veľmi neprejavoval na verejnosti, ale bol veľmi aktívny v politickom zákulisí. Predpokladám, že bývalý predseda Európskej rady bude mať iný štýl. Bude zaujímavé sledovať, ako si Tusk poradí s prehlbujúcimi sa rozdielmi v rámci ľudovcov. Dá sa povedať, že na jednej strane sú tradiční kresťanskí a sociálni kresťanskí demokrati a na strane druhej je tu iný smer v EPP – prejavujúci sa v Rakúsku a v strednej a východnej Európe. Okrem toho tu bude veľká zmena pre ľudovcov v Nemecku, kde sa končí éra Merkelovej,“ reagoval pre Pravdu Eric Maurice z bruselskej pobočky Nadácie Roberta Schumana.

Podľa odborníka na európsku politiku je možné, že Tusk dokáže uhladiť názorové rozdiely v rámci EPP. "Vie, že bude musieť konfrontovať tieto odstredivé tendencie v rámci EPP. Na druhej strane pozná takpovediac zlých chlapcov z Východu, veď pochádza z regiónu,“ pripomenul Maurice.

Dôležitý symbol

Tusk sa pred niekoľkými dňami vyjadril k Macronovi aj Orbánovi. Francúzskeho prezidenta kritizoval za to, že je vraj príliš ústretový k Moskve.

"Keď počujem Macronove slová, že musíme prehodnotiť naše postoje k Rusku, že musíme premyslieť strategické partnerstvo, tak len môžem vyjadriť nádej, že sa to nestane na úkor spoločných snov o európskej suverenite. Prezident Macron povedal, že má na túto vec rovnaký názor ako Viktor Orbán a že dúfa, že pán Orbán pomôže presvedčiť Poliakov, aby zmenili svoj postoj k Rusku. Možno sa mu to podarí, ale nie u mňa, Emmanuel,“ povedal Tusk v prejave na College of Europe.

"Donald Tusk sa vždy v podstatných otázkach snažil udržať jednotu EÚ. Či to bola migrácia, brexit alebo zahraničná politika. Očakávam to od neho aj na čele EPP. Tusk má schopnosti spájať. Teším sa aj z toho, že je to človek z nášho regiónu. Je to dôležitý signál a symbol, že sa vieme presadiť,“ povedal pre Pravdu Bilčík.

Podľa slovenského europoslanca jednou z podstatných vecí, ktorú bude musieť nové vedenie EPP na čele s Tuskom vyriešiť, je otázka Orbánovho Fideszu. "Nebudem teraz vysielať nejaké signály cez médiá. Máme proces hodnotenia diania v Maďarsku. Dajme tomu čas. No potrebujeme riešenie,“ myslí si Bilčík.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Tusk #záhreb