Tusk: Severné Macedónsko je pripravené začať prístupové rozhovory s EÚ

Predseda Európskej rady Donald Tusk v utorok uviedol, že Severné Macedónsko je pripravené začať rokovania o členstve s Európskou úniou, keďže sa mu minulý rok podarilo dosiahnuť so susedným Gréckom dohodu týkajúcu sa zmenu názvu krajiny.

17.09.2019 18:01
Donald Tusk / EÚ / Foto: ,
Predseda Európskej rady Donald Tusk
debata (5)

Tusk to podľa agentúry AP povedal počas návštevy severomacedónskej metropoly Skopje, kde sa stretol s prezidentom Stevom Pendarovským a premiérom Zoranom Zaevom.

Predseda Európskej rady dodal, že Severné Macedónsko „urobilo všetko“, čo sa od neho očakávalo, a vyzval lídrov EÚ, aby v otázke otvorenia prístupových rokovaní prispeli svojím dielom.

Bývalá juhoslovanská republika oficiálne zmenila názov z Macedónska na Severné Macedónsko, aby rozptýlila obavy Grécka, ktoré má veľkú provinciu s rovnakým názvom. Tým sa balkánskej krajine s novým názvom otvorila cesta k členstvu v EÚ a NATO.

Macedónsku udelili štatút kandidátskej krajiny EÚ už v roku 2005, ale spor okolo názvu zastavil začatie rozhovorov o plnohodnotnom členstve.

Členské štáty EÚ v júni odložili rozhodnutie o začatí prístupových rokovaní so Severným Macedónskom a Albánskom aj napriek odporúčaniu Európskej komisie (EK). Rozhodnutie vo veci sa očakáva v októbri tohto roku.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Donald Tusk #prístupové rokovania #Severné Macedónsko