Merkelová: Kabát sa dá ľahko vymeniť, myslenie nie

O rok to bude 30 rokov. Je Nemecko však naozaj zjednotené? Dá sa myslenie ľudí, ktorí žili v nedemokratickom režime, zmeniť zo dňa na deň ako kabát? Prečo sa obyvatelia niekdajšej Nemeckej demokratickej republiky (NDR) cítia v znovuzjednotenom Nemecku ako občania druhej kategórie?

03.10.2019 18:12
Nemecko / Angela Merkelová / Kiel / Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová na oslavách 29. výročia znovuzjednotenia Nemecka v meste Kiel, 3. októbra 2019.
debata (5)

To, že zjednotenie dvoch krajín nie je jednoduchá vec, si 3. októbra 1990 uvedomila aj Angela Merkelová, keď v Berlíne videla východonemeckých policajtov a vojakov, ktorí doslova zo dňa na deň „zmenili strany“.

„Všetci policajti a vojaci sa cez noc ocitli v inom oblečení. Ale mali aj iné myslenie a cítenie?“ dala si nemecká kancelárka Merkelová rečnícku otázku na dnešnej slávnosti v Kiele na severe Nemecka. Tam sa konali hlavné slávnosti pri príležitosti 29. výročia znovuzjednotenia Nemecka.

Podľa 65-ročnej kancelárky, ktorá sama prežila veľkú časť života vo východnom Nemecku, politici v tom čase málo dbali na to, že človek jednoducho nemôže svoje doterajšie myšlienky, pocity a skúsenosti odložiť do šatne, a že to možno ani vôbec nechce. Pripomenula dramatické zmeny, ku ktorým vo východnom Nemecku po znovuzjednotení došlo – prudký rast nezamestnanosti, sťahovanie sa státisícov ľudí na západ.

Občania druhej kategórie

Napriek pokroku a hospodárskemu rastu sú medzi západom a východom Nemecka doteraz rozdiely. Väčšina východných Nemcov sa cíti byť občanmi druhej kategórie.

„Všetci v politike a v spoločnosti sa musíme učiť porozumieť tomu, že nemecká jednota pre mnohých ľudí vo východonemeckých spolkových krajinách nie je len pozitívnou skúsenosťou a tiež, prečo to tak je,“ zdôraznila Merkelová. Podľa nej si treba tiež uvedomiť, že lepšia ekonomická situácia automaticky neznamená identifikáciu s demokraciou.

Nemecko si 9. novembra pripomenie 30. výročie od pádu Berlínskeho múru, ktoré predchádzalo znovuzjednoteniu krajiny. Merkelová ocenila odvahu východných Nemcov, ktorých masové protesty viedli k pádu symbolu rozdelenej Európy. „Státisíce sa odvážili na ulicu, pokojne demonštrovali za slobodu a demokraciu a dosiahli pád múru,“ pripomenula.

„Pre mňa a mnoho iných bol pád Berlínskeho múru a nemecké znovuzjednotenie okamihmi šťastia, nádeje, otvorenosti. Iným naháňala nová otvorenosť aj strach. Mala som dojem, že pre nich bola NDR niečo ako lešenie. Samozrejme, úzke, ale také, ktoré sa predsa len zdalo byť oporou,“ spomínala kancelárka.

Zneužité pocity ľudí

Znovuzjednotenie Nemecka sa však nepripomínalo len v Kiele. V Berlíne sa konala demonštrácia krajnej pravice. Práve krajná pravica a populisti z Alternatívy pre Nemecko (AfD) zneužíva pocity ľudí vo východnom Nemecku, ktorí sa cítia byť menej úspešní a druhoradí v porovnaní so západnou časťou krajiny, kam odchádzajú za lepšími príležitosťami tí šikovnejší.

AfD vyšla do nedávnych krajinských volieb v dvoch východonemeckých spolkových krajinách práve so sloganom – Úplné zjednotenie. Bodovala, aj keď do krajinských vlád sa nedostane.

Úplné zjednotenie Nemecka tak podľa komentátora Deutsche Welle Kaya-Alexandra Scholza nie je dokončené. „Pokojná revolúcia a znovuzjednotenie boli a zostávajú pre Nemcov šťastnými chvíľami. Na druhej strane treba odvahu a politickú vôľu hovoriť o problémoch, ktoré prišli s koncom NDR. Východ a západ by sa nemali nechať nikdy opäť rozdeliť,“ uzavrel.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #NDR #zjednotenie #SRN