EÚ sprísni vydávanie víz ruským občanom

Európska únia úplne pozastaví platnosť dohody s Ruskom o zjednodušení vydávania víz. Po rokovaní ministrov zahraničných vecí členských štátov EÚ to v stredu oznámil šéf európskej diplomacie Josep Borrell. Rozhodnutie je ďalším sankčným opatrením v reakcii na ruskú agresiu voči Ukrajine. Všeobecný zákaz vydávania víz však EÚ voči tejto krajine nezavedie, pretože v tom nepanuje zhoda, uviedol šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

31.08.2022 15:57 , aktualizované: 18:48
EÚ / Európska únia / Foto: ,
debata (4)

Pozastavenie platnosti vízovej dohody sa považuje za minimálny kompromis v spore medzi členmi EÚ o prísnejšie obmedzenia. Poľsko, Estónsko, Litva a Lotyšsko pred zasadnutím uviedli, že zvažujú vlastné dočasné opatrenia, ako sú zákaz vydávania víz alebo obmedzenie počtu ruských občanov s vízami EÚ vstupujúcich na ich územie, ak takéto kroky nezavedie EÚ ako celok.

Podľa spoločného vyhlásenia štvorice krajín je potrebné radikálne znížiť počty vydávaných víz, najmä turistických, no súčasne zaviesť výnimky „pre disidentov, ako aj ďalšie humanitárne prípady“.

Sprísnenie pravidiel pre vydávanie víz sa dosiahne zmrazením dohody z roku 2007 o uľahčení cestovania medzi Ruskom a Európou.

Šéf diplomacie EÚ Borrell povedal, že krajiny susediace s Ruskom môžu podniknúť na národnej úrovni opatrenia s cieľom obmedziť vstup do EÚ, no v súlade s predpismi schengenského priestoru.

Borrell tiež zdôraznil, že zástupcovia ruskej občianskej spoločnosti, študenti, novinári i ľudia obávajúci sa o svoju bezpečnosť by naďalej mali mať možnosť do EÚ cestovať. „Nechceme sa odstrihnúť od Rusov, ktorí sú proti vojne na Ukrajine, nechceme sa odstrihnúť od ruskej občianskej spoločnosti,“ vyhlásil.

Szijjártó vo vyjadrení na sociálnej sieti priblížil, že na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci v Prahe sa Maďarsko spolu s viacerými ďalšími členskými štátmi vyjadrilo proti úplnému zákazu vydávania víz ruským občanom. „Všeobecný zákaz vydávania víz pre ruských občanov nebude zavedený,“ povedal maďarský minister.

Doplnil, že dohoda s Ruskom uľahčujúca vydávanie víz bude pozastavená na základe rozhodnutia kvalifikovanou väčšinou. Nespresnil, či Maďarsko podporilo tento krok, v dôsledku ktorého budú ruskí občania za víza platiť viac a čakať na ne dlhšie.

Východné a severské krajiny EÚ dôrazne podporujú zákaz vydávania turistických víz pre Rusov. Nemecko a Francúzsko takýto krok považujú za kontraproduktívny, pretože bežní Rusi by stále mali mať možnosť cestovať na Západ.

Lipavský: Je to len prvý krok

Pozastavenie platnosti dohody o zjednodušení vydávania víz medzi EÚ a Ruskom je len prvý dôležitý krok. Po zasadnutí ministrov zahraničných vecí členských štátov Únie v Prahe to v stredu uviedol šéf českej diplomacie Jan Lipavský. TASR informácie prevzala od Českej televízie a agentúr Reuters, DPA, AFP a AP.
Česko podporuje úplný zákaz vydávania turistických víz pre ruských občanov a podľa Lipavského, bude teraz Európska komisia (EK) preverovať ďalšie kroky. Pôjde napríklad o platnosť aspoň časti z približne 12 miliónov schengenských víz, ktoré uý boli vydané Rusom.

EK a ďalšie inštitúcie by mali pomôcť pri riešení problémov pobaltských štátov, ktoré z bezpečnostných dôvodov potrebujú obmedziť pohyb státisícov ruských občanov cez svoje hranice, dodal Lipavský.

Výsledkom neformálnych rokovaní v Prahe je tiež potvrdenie, že EÚ nebude uznávať cestovné pasy vydané na Ruskom obsadených ukrajinských územiach.

Fínsky minister zahraničných vecí Pekka Haavisto pripomenul, že jeho krajina od štvrtka zníži počet víz pre ruských občanov o desať percent. „Je dôležité, aby sme ukázali, že v čase, keď Ukrajinci trpia, by nemal normálny cestovný ruch pokračovať ako obvykle,“ zdôraznil Haavisto. „Dúfam, že celá Európska únia urobí podobné rozhodnutie.“

4 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska únia #Rusko #víza #vojna na Ukrajine #Josep Borrell