EÚ začala prístupové rokovania s Albánskom a Severným Macedónskom

Európska únia začala v utorok prístupové rokovania s Albánskom a so Severným Macedónskom. Na sociálnej sieti Twitter to oznámila predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.

19.07.2022 09:52 , aktualizované: 11:57
Leyenová Foto: ,
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.
debata (6)

„Tento historický okamih je vaším úspechom, výsledkom vašej tvrdej práce,“ uviedla šéfka EK na Twitteri. „EK vás pri tom celý čas podporovala. Budeme tak robiť aj naďalej,“ dodala.

Von der Leyenová zagratulovala albánskemu premiérovi Edimu Ramovi a predsedovi vlády Severného Macedónska Dimitarovi Kovačevskému. „Na toto občania vašich krajín čakali tak dlho, tak tvrdo na tom pracovali – a toto je to, čo si zaslúžia,“ povedala šéfka EK v príhovore.

„Je veľkou satisfakciou, že po 17 rokoch dnes konečne začíname (prístupové) rokovania,“ povedal Kovačevski. „Otvárame novú perspektívu pre našu krajinu a pre občanov a postupne – ale isto – sa pridávame k veľkej európskej rodine,“ dodal.

Premiér Albánska, ktoré požiadalo o členstvo v EÚ v roku 2009, priznal, že rokovania môžu trvať istý čas. „Vieme, že to nie je začiatok konca, ale je to len koniec začiatku,“ povedal Rama parafrázujúc slová bývalého britského premiéra Winstona Churchilla z roku 1942 – tri roky pred koncom druhej svetovej vojny.

Šéfka EK poznamenala, že Skopje aj Tirana už dosiahli obrovský pokrok v reformách na prijatie noriem a štandardov EÚ. „Preukázali ste húževnatosť. Zachovali ste si vieru v prístupový proces. Posilnili ste právny štát. Bojovali ste proti korupcii. Máte slobodné médiá,“ povedala von der Leyenová. „Máte aktívnu občiansku spoločnosť. Prijali ste nespočetné množstvo reforiem a zmodernizovali ste svoju ekonomiku,“ dodala.

Český premiér Petr Fiala, ktorého krajina v súčasnosti predsedá Rade Európskej únie, v pondelok oznámil, že všetkých 27 členských štátov EÚ sa dohodlo na začatí prístupových rokovaní s Albánskom a Severným Macedónskom po tom, ako Skopje vyriešilo dlhý spor so susedným Bulharskom.

Bulharsko ako členský štát EÚ v roku 2020 zablokovalo prístupové rokovania so Severným Macedónskom pre bilaterálny spor o históriu a jazyk oboch krajín. Zastavilo tým však aj prístupový proces Albánska, keďže EÚ podmieňovala pokrok v rokovaniach s Tiranou výsledkami rokovaní so Severným Macedónskom.

Parlament v Skopje v sobotu schválil kompromisný návrh sprostredkovaný Francúzskom, ktorý odstraňuje námietky Bulharska voči vstupu Severného Macedónska do EÚ.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Albánsko #Ursula von der Leyenová #Severné Macedónsko