Eurokomisia vydala pre Slovensko šesť odporúčaní v oblasti právneho štátu

Šesť odporúčaní v oblasti právneho štátu vydala v stredu Európska komisia (EK) pre Slovenskú republiku. Odporúčania exekutívy EÚ sú súčasťou v poradí už tretej výročnej správy o právnom štáte, ktorá obsahuje prehľad trendov v EÚ ako celku a 27 kapitol o jednotlivých členských krajinách.

13.07.2022 13:33 , aktualizované: 13:54
Európska komisia, Brusel Foto:
Sídlo Európskej komisie v Bruseli
debata (5)

Správa sa zaoberá vývojom v každom členskom štáte od júla 2021 a v kontexte ruskej invázie na Ukrajine zdôrazňuje dôležitosť presadzovania demokratických hodnôt, ľudských práv a právneho štátu.

Komisia okrem pripomenutia záväzkov, ktoré vláda Slovenskej republiky prijala v rámci národného plánu obnovy a odolnosti a týkajú sa niektorých aspektov justičného systému, odporúča Slovensku sériu šiestich opatrení, ktoré majú zlepšiť situáciu v oblasti právneho štátu.

Prvé odporúčanie sa týka snahy zabezpečiť, aby sa na členov Súdnej rady vzťahovali dostatočné záruky nezávislosti, pokiaľ ide o ich odvolanie, berúc do úvahy európske štandardy nezávislosti súdnych rád.

Komisia žiada od Slovenska, aby zabezpečilo zavedenie a riadne dodržiavanie dostatočných záruk pri vystavovaní trestnej zodpovednosti sudcov za trestný čin „zneužívania zákona“, pokiaľ ide o ich súdne rozhodnutia.

Do tretice eurokomisia odporúča Slovensku predložiť zákonné návrhy na reguláciu lobingu a na posilnenie legislatívy o konflikte záujmov a majetkových priznaní.

Exekutíva EÚ rovnako žiada slovenskú stranu zlepšiť koordináciu medzi rôznymi subjektmi činnými v trestnom konaní a zabezpečiť objektivitu rozhodnutí prokuratúry, a to aj pokračovaním v presadzovaní legislatívnych zmien, ktorých cieľom je obmedziť právomoc generálneho prokurátora rušiť rozhodnutia prokuratúry. Cieľom tohto odporúčania je podporiť solídne výsledky dosiahnuté pri vyšetrovaní prípadov korupcie na vysokej úrovni.

Komisia Slovensku odporúča pokročiť v procese vytvárania legislatívnych a iných záruk na zlepšenie fyzickej bezpečnosti a pracovného prostredia novinárov vrátane reformy zákona o ohováraní, pričom Slovensko by malo brať do úvahy európske normy na ochranu novinárov.

Posledné, šieste odporúčanie eurokomisie sa týka posilnenia pravidiel a mechanizmov na posilnenie nezávislého riadenia a redakčnej nezávislosti verejnoprávnych médií. Aj v tejto oblasti by slovenská strana mala prihliadať na európske štandardy platné pre verejnoprávne mé­diá.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #právny štát