Česko má slogan predsedníctva v Rade EÚ, odkazuje na Havla

Česká republika už má slogan, ktorý bude zastrešovať jej predsedníctvo v Rade Európskej únie. To sa začne 1. júla.

09.06.2022 12:31
Václav Havel Foto: ,
Bývalý český prezident Václav Havel.
debata (8)

Motto v domácej verzii znie: „Európa ako úloha“, v angličtine je doplnené o konkrétne priority: „Europe as a task: rethink, rebuild, repower“ (premyslieť, prebudovať, dodať novú energiu). Minister pre európske záležitosti Mikuláš Bek to oznámil poslancom zahraničného výboru Poslaneckej snemovne.

Prvá časť motta odkazuje na prejav bývalého českého prezidenta Václava Havla, ktorý predniesol v roku 1996 v nemeckom Aachene. Hovoril v ňom o potrebe hodnôt a európskej duchovnej identity. Zdôrazňoval, že Európa už nie je centrom koloniálnych ríš a mala by si premyslieť, akú úlohu chce zohrávať v budúcnosti.

Nemecko, jadro, elektrárne, odstavenie Čítajte viac Eurokomisia odklepla plyn a jadro ako zelené investície, Rakúsko podá žalobu

Česko prevezme predsedníctvo 1. júla od Francúzska a po pol roku ho odovzdá Švédsku. Medzi priority ČR bude patriť najmä zvládnutie utečeneckej krízy a povojnová obnova Ukrajiny. Okrem toho sa Česko plánuje sústrediť aj na energetickú bezpečnosť. „Budeme sa snažiť o účasť v tendri na jeden z terminálov na skvapalnený plyn v Holandsku, ktorý by pokrýval 20 percent našej ročnej spotreby,“ povedal Bek. Verejnosti predstaví všetky priority 15. júna.

Česká republika bude predsedať Európskej únii po 13 rokoch. Prvýkrát viedla Radu EÚ v roku 2009. Vtedy si ako motto stanovila slogan: „Európe to osladíme“. Počas predsedníctva sa rozpadla vtedajšia vláda premiéra Mirka Topolánka zložená zo strán ODS, KDÚ-ČSL a Strany zelených.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Rada EÚ