Európski liberáli udelili členstvo ukrajinskej vládnucej strane Sluha ľudu

Ukrajinskú politickú stranu Sluha ľudu, ktorú založil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, prijali v utorok za člena Aliancie liberálov a demokratov za Európu (ALDE), ktorá je pridružená k Liberálnej internacionále. Informuje o tom bruselský spravodajca TASR.

01.03.2022 19:59
Belgicko Brusel Parlament EP EÚ Ukrajina Foto: ,
Europoslanci majú oblečené alebo držia tričká na podporu Ukrajiny počas mimoriadneho zasadnutia Európskeho parlamentu v Bruseli, 1. marca 2022.
debata (14)

Lídri aliancie európskych liberálnych strán na svojom pondelňajšom mimoriadnom stretnutí zvolanom v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajine navrhli udeliť štatút dočasného pridruženého člena strane Sluha ľudu. Predsedníctvo ALDE tento návrh prijalo, v utorok však rozhodlo o začlenení ukrajinskej vládnucej strany do liberálnej politickej rodiny.

Plné členstvo strany Sluha ľudu ešte potvrdí Rada ALDE na svojom zasadnutí v Dubline v júni 2022.

ALDE je celoeurópska politická rodina zložená zo 60 národných liberálnych strán z celej Európy, ktoré pôsobia najmä v Európskej únii. ALDE je pridružená k Liberálnej internacionále a je uznávanou európskou politickou silou.

zelenskyj Čítajte viac Europoslanci žiadajú prísnejšie sankcie proti Rusku. Zelenskyj: Nikto nás nezlomí, sme silní

„Lídri našich členských strán spolu s predsedníctvom jednotne odsudzujú a odmietajú nevyprovokovanú a neopodstatnenú vojenskú agresiu ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajinu. Útok na suverénnu, demokratickú a proeurópsku krajinu je útokom na naše liberálne hodnoty, ktoré si tak veľmi vážime,“ uvádza sa vo vyhlásení ALDE.

Strana Sluha ľudu, ktorú úradne zaregistrovali v roku 2018, je z právneho hľadiska nástupcom Strany rozhodnej zmeny, ktorá existovala od apríla 2016.

V apríli 2019 Zelenskyj ako kandidát tejto strany získal 73 percent hlasov v druhom kole prezidentských volieb. V parlamentných voľbách z júla 2019 strana získala 254 mandátov v 450-člennom parlamente. V komunálnych voľbách v roku 2020 získala viac kresiel ako všetky ostatné zúčastnené strany.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európsky parlament #vojna na Ukrajine #Sluha ľudu