Európska lieková agentúra bude mať väčšie právomoci

Európsky parlament výraznou väčšinou schválil posilnenie právomocí Európskej agentúry pre lieky, aby bola lepšie vybavená na zvládanie budúcich zdravotných kríz a panovala vyššia transparentnosť pri schvaľovaní a registrácii nových liečiv.

20.01.2022 13:54
EMA / Európska lieková agentúra / Foto: ,
Sídlo Európskej liekovej agentúry (EMA) v Amsterdame
debata (3)

O nariadení, ktoré bude platné od 1. marca, poslanci hlasovali v stredu večer počas plenárneho zasadnutia v Štrasburgu, výsledky boli oznámené vo štvrtok.

Normu podporilo 655 poslancov, proti bolo 31 poslancov a osem sa zdržalo hlasovania. Schvaľovaný text vychádza z dočasnej dohody EP s členskými štátmi z vlaňajšieho októbra.

Jedným z podnetov pre tento krok bola pandémia covidu, do ktorej riešenia je EMA zapojená. EMA napríklad hodnotí a schvaľuje použitie vakcín proti covidu a liekov na boj s touto chorobou.

EMA vytvorí dve „riadiace skupiny pre monitorovanie nedostatku“, jednu pre lieky, druhú pre zdravotnícke pomôcky. Vznikne aj Európska platforma pre monitorovanie nedostatku. Informácie o nedostatkových liekoch budú dostupné verejnosti na novej internetovej stránke pod správou EMA.

„Nové nariadenie zvyšuje transparentnosť agentúry aj všetkých účastníkov dodávateľského reťazca, ktoré viac zapája do procesu, a prehlbuje spoluprácu medzi agentúrami EÚ,“ uviedol spravodajca tejto normy Nicolás González Casares.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska lieková agentúra