Europarlament odsúdil násilné prevzatie moci v Afganistane hnutím Taliban

Európsky parlament (EP) vo štvrtok odsúdil násilné prevzatie moci v Afganistane hnutím Taliban a vyzval na posilnenie humanitárnej pomoci a koordinované úsilie zamerané na ochranu najzraniteľnejších osôb. Za nelegislatívne uznesenie sa vyslovilo 536 poslancov, 96 bolo proti a 50 sa zdržalo hlasovania.

16.09.2021 21:14
Afganistan Foto: ,
Afganské ženy a deti dostávajú chlieb z pekárne na ulici v Starom Kábule 16. septembra 2021.
debata (20)

Poslanci vyjadrili zhrozenie zo správ o násilnostiach a popravách, nábore detských vojakov, potláčaní pokojných protestov a prejavov nesúhlasu a obmedzovaní ľudských práv, najmä pokiaľ ide o ženy a dievčatá. EP v tejto súvislosti vyzval EÚ a jej členské štáty, aby spolupracovali na uľahčení ďalšej evakuácie ohrozených občanov Únie a Afgancov, a to najmä prostredníctvom bezpečných koridorov.

Mnoho afganských utečencov sa bude usilovať o ochranu v susedných krajinách, upozornili poslanci, a preto by EÚ mala tieto krajiny podporiť a pomôcť vytvoriť humanitárne koridory na poskytovanie potravinovej pomoci, vody, hygienických služieb a liekov. Upozornili však, že takáto podpora nie je alternatívou k plnohodnotnej európskej azylovej a migračnej politike, ktorá by sa mala zamerať na presídľovanie najviac ohrozených a najzraniteľnejších osôb a ktorej súčasťou by mal byť aj osobitný vízový program pre afganské ženy hľadajúce ochranu pred Talibanom.

Afganistan Čítajte aj Afganistan opustil posledný žid

Parlament vyzval štáty EÚ, aby opätovne posúdili súčasné a nedávne žiadosti o azyl vrátane zamietnutých žiadostí, pričom poslanci zdôraznili, že za žiadnych okolností nesmie dôjsť k núteným návratom do Afganistanu.

Poslanci opätovne vyzvali Európsku komisiu, aby predložila legislatívny návrh týkajúci sa humanitárnych víz, a vyzvali vlády členských štátov na rovnaké rozdelenie zodpovednosti v oblasti poskytovania ochrany.

V uznesení sa uvádza, že operačná angažovanosť s vládou Talibanu je potrebná z logistických a humanitárnych dôvodov za účelom poskytnutia humanitárnej pomoci civilistom v núdzi a zaistenia bezpečného prechodu pre cudzích štátnych príslušníkov a Afgancov, ktorí chcú opustiť krajinu, avšak kontakt s Talibanom by mal zostať prísne obmedzený na tieto účely.

Podľa uznesenia EP stiahnutie USA a medzinárodných síl z Afganistanu je prejavom kolektívneho zlyhania západnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky a stratégie. Poslanci zdôraznili, že z tohto vývoja sa musí západný svet poučiť, pričom kolektívne zlyhanie v Afganistane by mohlo byť strategickou výhodou pre iné mocnosti a susedné krajiny, najmä Pakistan a Čínu alebo Rusko.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #EÚ #Taliban #Európsky parlament