Rada Európy žiada vyšetrenie smrti Róma, ktorý zahynul pri zákroku polície v Česku

Rada Európy žiada urgentné a nezávislé vyšetrenie smrti muža rómskeho pôvodu, ktorý zahynul po zákroku českej polície v meste Teplice. V stredu o tom informoval hovorca generálneho tajomníka Rady Európy Daniel Höltgen.

23.06.2021 18:02
česko polícia zákrok zásah róm úmrtie teplice Foto: ,
Na mieste zásahu polície v českých Tepliciach ľudia zapaľujú sviečky.
debata (20)

„Rada Európy žiada o urgentné, dôkladné a nezávislé vyšetrenie nedávnej smrti muža rómskeho pôvodu v Českej republike, ktorý zomrel po tom, ako ho zadržala polícia. Zábery natočené 19. júna v Tepliciach v Českej republike, ktoré zachytávajú zákrok polície voči rómskemu mužovi, ktorý neskôr zomrel v sanitke, sú alarmujúce a vyvolávajú niekoľko otázok v súvislosti s okolnosťami tohto tragického incidentu,“ píše sa vo vyhlásení.

Video

Podľa Höltgena sú Rómovia najväčšou menšinou žijúcou na území Európy a „Rada Európy dlhé roky spolupracuje s vládami ostatných štátov a rómskou komunitou, aby ochránili Rómov pred diskrimináciou a podporili ich integráciu“ do spoločnosti.

Cez víkend sa na sociálnych sieťach rozšírili videozáznam z policajného zásahu v českom meste Teplice. Na videu možno vidieť, ako policajt niekoľko minút kľačí mladému mužovi rómskeho pôvodu na krku. Muž neskôr zahynul v sanitke.

Mnohí tento prípad prirovnávajú k smrti Američana Georgea Floyda, ktorý zahynul vlani pri podobnom policajnom zákroku. Po jeho smrti vypukla v USA vlna protestov proti rasovej nespravodlivosti a policajnej brutalite.

Podľa vyhlásenia českej polície bol však muž agresívny a policajtov sám napadol, preto boli nútení pristúpiť k zákroku a privolali mu sanitku. Podla polície muž v sanitke skolaboval a lekári konštatovali ako predbežnú príčinu jeho smrti predávkovanie drogami. Súdna pitva mala neskôr vylúčiť súvislosť mužovej smrti s policajným zákrokom.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Česko #úmrtie #Róm #Rada Európy #Polícia ČR