Heger predstavil v Bruseli vlastný plán na budúce prerozdelenie vakcín proti covidu

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) prišiel do Bruselu s vlastným návrhom na budúce rozdelenie vakcín proti covidu. Plánuje tým vyslať signál, že Slovensko chce byť aktívnym členom Európskej únie a prinášať riešenia k otázkam Európskej komisie.

27.04.2021 15:39
Eduard Heger Foto: ,
Slovenský premiér Eduard Heger počas pracovnej cesty v Bruseli 27. apríla 2021
debata (2)

Uviedol to na dnešnom tlačovom brífingu pred budovou Európskej Rady po stretnutí s jej predsedom Charlesom Michelom. Na svojej zahraničnej ceste v Bruseli sa stretol aj s predsedníčkou EK Ursulou von der Leyen.

Heger priblížil, že priniesol návrh, ktorý „zohľadňuje pomerne veľké rozdiely medzi krajinami v tom, ako budú distribuované vakcíny". Zohľadnená by mala byť podľa neho jednak miera zaočkovanosti a aj množstvo vakcín, ktoré majú krajiny v danom čase k dispozícii. „Z hľadiska jednotného trhu je dôležité, aby sme postupovali v kolektívnej imunite spoločne,“ povedal.

Premiér tvrdí, že predsedníčka EK si návrh Slovenska v súvislosti s distribúciou vakcín vypočula. „Ona prináša k stolu rozmer rešpektovania názorov, vypočutia názorov a potom hľadania spoločných riešení,“ uviedol.

EÚ je otvorený a jednotný trh, ľudia majú právo pohybovať sa po jej území, skonštatoval Heger. „Preto je dôležité, aby sme sa hýbali v očkovanosti podobným percentom aj z hľadiska členských štátov,“ podotkol.

Predseda vlády s von der Leyenovou diskutoval aj o ruskej vakcíne Sputnik V. Pripomenul, že nákup Sputnika V bol dôsledkom zlej pandemickej situácie na Slovensku. Vakcíny tiež v tom čase neprichádzali v objeme, aký krajina chcela. „V tomto duchu chápali naše kroky,“ tvrdí.

zväčšiť Vľavo slovenský premiér Eduard Heger a predseda... Foto: SITA/AP, Olivier Hoslet
Eduard Heger / Charles Michel / Vľavo slovenský premiér Eduard Heger a predseda Európskej rady Charles Michel počas stretnutia v Bruseli 27. apríla 2021

Premiér sa v utorok na pôde EÚ stretol aj s podpredsedom EK Valdisom Dombrovskisom, na dnes má ešte naplánované rokovanie s lídrom frakcie Európskej ľudovej strany (European People's Party – EPP) v Európskom parlamente Manfredom Weberom či s predsedom Európskeho parlamentu Davidom Sassolim. Stretnúť sa má aj s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom.

Súčasťou Hegerovej delegácie je aj minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO), štátny tajomník rezortu obrany Marian Majer a stály predstaviteľ SR pri NATO Peter Bátor.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Eduard Heger #koronavírus #vakcína proti covidu