Johnson varoval, že Británia zrejme neuzavrie obchodnú dohodu s EÚ

Britský premiér Boris Johnson varoval Britov, aby sa pripravili, že krajina zrejme opustí spoločný trh Európskej únie (EÚ) bez obchodnej dohody.

10.12.2020 08:07 , aktualizované: 22:32
debata (2)

Podľa Johnsona je dosť pravdepodobné, že vzťah Británie s EÚ sa bude skôr podobať vzťahu Austrálie s EÚ než Kanady s EÚ. „Nezastavili sme rozhovory, pokračujeme v rokovaniach. Avšak vzhľadom na to, kde sa nachádzame, myslím si, že je potrebné, aby sa všetci pripravili na austrálsky variant.“

Johnson a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sa v stredu dohodli, že do nedele rozhodnú, či sa oplatí pokračovať v rozhovoroch o brexite. Britský premiér a predsedníčka eurokomisie podľa Downing Street absolvovali v stredu na pracovnej večeri v Bruseli diskusiu o významných prekážkach v rokovaniach. „Medzi oboma stranami sú ešte stále veľmi veľké medzery a ešte stále nie je jasné, či sa ich dá prekonať,“ uviedol zdroj z prostredia Downing Street.

Rozhovory majú pokračovať v najbližších dňoch. Johnson a predsedníčka EK sa dohodli, že do nedele prijmú pevné rozhodnutie o budúcnosti rozhovorov. Von der Leyenová na Twitteri napísala, že v súvislosti s nedoriešenými záležitosťami má každá zo strán odlišné stanovisko.

„Dohodli sme sa, že vyjednávacie tímy sa musia okamžite znovu zísť, aby tieto kľúčové záležitosti vyriešili,“ uviedla von der Leyenová a dodala, že rozhodnutie prijmú do konca víkendu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Veľká Británia #Brexit