Orbán sa chystá opustiť Európsku ľudovú stranu

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán napísal list predsedovi frakcie Európskej ľudovej strany (EPP) Manfredovi Weberovi, v ktorom inicioval rozvoľnenie vzťahov medzi maďarskou vládnou stranou Fidesz a frakciou EPP. Informoval o tom v utorok ľavicový denník Népszava.

08.12.2020 11:04
Viktor Orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán
debata (14)

Orbán v liste, ktorý má denník k dispozícii, navrhuje rozvoľniť vzájomné vzťahy s odôvodnením, že medzi jeho stranou Fidesz a EPP existujú názorové a hodnotové rozpory, ktoré môžu viesť ku komunikačným problémom.

Podľa nemenovaných zdrojov z Európskeho parlamentu list maďarského premiéra nie je ničím iným, ako nepriamym náznakom toho, že sa Fidesz pripravuje na odchod z EPP, uvádza Népszava.

Vzťah tejto konzervatívnej európskej frakcie s Fideszom je už dlhšiu dobu chladný. Vlani v marci bolo pozastavené členstvo maďarských poslancov vo frakcii EPP, a podľa Webera európski ľudovci o vylúčení Fideszu z EPP nerozhodli iba preto, lebo vypukla pandémia koronavírusu.

Vzájomným vzťahom nepomohla ani poľská a maďarská hrozba vetovania sedemročného rozpočtu Európskej únie a plánu obnovy po koronakríze. Predseda EPP Donald Tusk nedávno vyhlásil, že Fidesz nezapadá do tejto európskej politickej rodiny, pripomenul spravodajský server 444.hu.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #Európska ľudová strana #Manfred Weber