Tri sporné otázky bránia dohode o budúcich vzťahoch, zhodli sa Von der Leyenová a Johnson

Európska únia a Spojené kráľovstvo musia prekonať tri zásadné otázky, ktoré stoja v ceste uzavretiu očakávanej dohody o budúcom partnerstve. Uviedli to v pondelok večer v spoločnom vyhlásení predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a britský premiér Boris Johnson.

07.12.2020 21:18
von der Leyenová, Boris Johnson Foto:
Britský premiér Johnson a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na archívnej snímke zo stretnutia v Londýne.
debata (1)

Obaja lídri upozornili, že na základe svojej dohody zo soboty v pondelok vyhodnotili prebiehajúce rokovania o zmluve upravujúcej budúce vzťahy medzi EÚ a Britániou od 1. januára 2021.

„Dohodli sme sa, že podmienky na dokončenie dohody tu nie sú vzhľadom na zostávajúce výrazné rozdiely v troch zásadných otázkach: spravodlivá hospodárska súťaž, správa vecí verejných a rybolov,“ uvádza sa v spoločnom vyhlásení.

Von der Leyenová a Johnson spresnili, že požiadali hlavných vyjednávačov – Michela Barniera a Davida Frosta – a ich tímy, aby pripravili prehľad zostávajúcich rozporov, o ktorých budú diskutovať premiéri a prezidenti koncom týždňa (10. – 11. 12) na summite EÚ v Bruseli. Lídri by na summite mohli dohodu o odchode Británie z EÚ podpísať v prípade, že sa im ju dovtedy podarí dosiahnuť, píše BBC.

Británia vystúpila z EÚ 31. januára 2020 a nachádza sa v tzv. prechodnom období, ktoré potrvá do konca tohto roka. Londýn a EÚ sa odvtedy snažia uzavrieť dohodu, ktorá bude upravovať ich budúce partnerské a obchodné vzťahy. Pre názorové nezhody v kľúčových oblastiach, ako sú spomínaný rybolov či návrh zákona o vnútornom trhu, však rokovania napredujú pomaly. Ak sa Londýnu s Bruselom nepodarí dosiahnuť dohodu o budúcom partnerstve, od 1. januára 2021 sa budú ich vzájomné obchodné vzťahy riadiť pravidlami Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

1 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Ursula von der Leyenová #Brexit #Boris Johnson