Lavrov: Vzťahy medzi Ruskom a EÚ sa pre kauzu Navaľnyj rýchlo zhoršujú

Vzťahy medzi Ruskom a Európskou úniou sa rýchlo zhoršujú, povedal dnes ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v súvislosti s možnými sankciami "dvadsaťsedmičky" proti Moskve. EÚ o nich uvažuje kvôli prípadu otravy ruského opozičného politika Alexeja Navalného.

09.10.2020 15:26
Sergej Lavrov Foto: ,
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
debata (49)

Na tlačovej konferencii so svojím dánskym náprotivkom Jeppeom Kofodom Lavrov obvinil Európsku úniu, že sa v prípade Navaľného správa ako sudca a porota. Na adresu Nemecka povedal, že porušilo svoje medzinárodné záväzky, keď Rusku neposkytlo zásadné informácie o Navaľného otrave, na základe ktorých by Moskva mohla prípad vyšetrovať.

Navaľnyj náhle upadol do kómy v auguste počas vnútroštátneho letu z Tomsku do Moskvy. Lietadlo kvôli tomu núdzovo pristál v Omsku, kde bol známy kritik Kremľa hospitalizovaný a následne bol prepravený do berlínskej nemocnice Charité.

Nemecká vláda začiatkom septembra informovala, že bol nepochybne otrávený nervovo-paralytickou látkou zo skupiny novičok. To tento týždeň potvrdila i Organizácia pre zákaz chemických zbraní. Navaľnyj obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina, že stojí za jeho otravou, čo ale Kremeľ odmieta.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #Sergej Lavrov