EÚ podnikla právne kroky voči Británii za porušenie brexitovej dohody

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová vo štvrtok oznámila, že EÚ sa rozhodla podniknúť právne kroky voči Británii za porušenie vlani schválenej dohody o brexite. Informovala o tom agentúra DPA.

01.10.2020 12:41
brexit vlajky eú británia Foto: ,
Na archívnej snímke z 30. januára 2020 pro-európsky stúpenec Peter Cook drží britskú zástavu a zástavu EÚ pred sídlom Európskeho parlamentu v Bruseli.
debata (1)

„Komisia sa dnes ráno rozhodla poslať vláde Spojeného kráľovstva list s oficiálnou výzvou. Ide o prvý krok v procese infringementu (porušenia povinností),“ povedala Leyenová. Dodala, že list zároveň vyzýva britskú vládu na to, aby zareagovala do konca októbra.

Porušenie dohody sa týka zákona o vnútornom trhu, ktorú britskí poslanci schválili v utorok a podľa EÚ porušuje časť pôvodnej dohody o brexite podpísanej Londýnom a Bruselom.

Zákon musí ešte schváliť horná komora parlamentu — Snemovňa lordov.

Úrad britskej vlády podľa Sky News uviedol, že Londýn pošle odpoveď „v pravý čas“.

Podľa dohody o brexite má zostať Severné Írsko naďalej užšie prepojené s vnútorným trhom EÚ a colnou úniou, čo by znamenalo, že by bolo potrebné zachovať kontroly nákladnej dopravy so zvyškom Spojeného kráľovstva. Londýn varuje, že by to mohlo viesť k oddeleniu Severného Írska od Británie. Britský premiér Boris Johnson však túto skutočnosť v dohode o brexite akceptoval.

Finančné firmy presúvajú z Británie do EÚ zamestnancov aj aktíva

Firmy pôsobiace v oblasti finančných služieb presúvajú z Londýna do EÚ približne 7 500 zamestnancov a aktíva v objeme vyše 1,2 bilióna GBP (1,31 bilióna eur), uviedla poradenská firma EY. Dôvodom je blížiaci sa koniec prechodného obdobia po vystúpení Británie z EÚ. Očakáva sa, že v najbližších týždňoch sa tieto čísla ešte zvýšia.

Len počas uplynulého mesiaca firmy oznámili relokáciu približne 400 zamestnancov, uvádza sa v správe EY, ktorá sleduje 222 najväčších finančných firiem s významnými operáciami v Británii. Odkedy Briti v referende zahlasovali za brexit, tieto finančné firmy zvýšili počet pracovných miest v EÚ o 2850, pričom najviac ich vzniklo v Dubline, Luxemburgu a Frankfurte nad Mohanom.

Londýnske firmy zrejme od začiatku budúceho roka nebudú môcť poskytovať služby v EÚ. Británia by si chcela zabezpečiť prístup na finančný trh EÚ na základe systému ekvivalencie, v rámci ktorého Brusel umožňuje prístup zahraničným bankám a poisťovniam, ak ich domáca regulácia je blízka úniovej, čo zatiaľ nie je isté. Preto firmy posilňujú svoju prítomnosť v EÚ, kde dosahujú až štvrtinu svojich príjmov.

Omar Ali z EY uviedol, že s blížiacim sa koncom prechodného obdobia firmy začínajú realizovať posledné fázy príprav na brexit vrátane relokácií. Dodal, že mnohé firmy ešte vyčkávajú a že v najbližšom čase môžu prijať množstvo podobných opatrení.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska únia #Ursula von der Leyenová #Brexit #dohoda o brexite