Europarlament schválil rezolúciu kritickú voči Babišovi

Poslanci Európskeho parlamentu v piatok jasnou väčšinou hlasov schválili uznesenie kritické k možnému konfliktu záujmov českého premiéra Andreja Babiša.

19.06.2020 22:09
debata (23)

Šéf českej vlády podľa europoslancov spochybňuje nezávislý výkon svojej funkcie, pretože sa podieľa na rozhodovaní o peniazoch z rozpočtu Európskej únie a zároveň kontroluje holding Agrofert.

Rezolúcia vyzýva Európsku komisiu na nulovú toleranciu voči konfliktom záujmov a české úrady na to, aby vytvorili spoľahlivý systém ich odhaľovanie a potláčania. Právne nezáväzné uznesenie podporilo 510 poslancov, 53 ich bolo proti a 101 sa zdržalo hlasovania.

Uznesenie vychádza z debaty o zneužívaní peňazí z rozpočtu Únie, ktorú poslanci viedli v januári a v ktorej mnohí z nich situáciu v Česku kritizovala. Za hlasovala aj väčšina českých poslancov, proti sa vyslovili zákonodarcovia zvolení za Babišove hnutie ANO.

Text vyzýva Európsku komisiu, aby navrhla nástroj, ktorý by konfliktom záujmov odteraz efektívne zabránil. Súčasný audit riadenia, ktorým komisia Babišov vzťah k Agrofertu a právo firmy poberať dotácie preveruje, sa podľa poslancov môže vzhľadom k nejasne definovanému postupu ťahať veľmi dlho.

Minuloročná správa audítorov EK, ktorá sa týkala dotácií zo štrukturálnych fondov EÚ, konštatovala, že Babiš je v konflikte záujmov. Podľa správy má stále vplyv na holding Agrofert, hoci ho v roku 2017 vložil do zverenských fondov. Premiér to odmieta a uznesenie EP označuje za snahu spolitizovať audit, s čím poslanci nesúhlasia.

Uznesenie sa vracia aj k februárovej návšteve členov výboru EP pre kontrolu rozpočtu v Česku, počas ktorej poslanci dospeli k záveru, že české úrady nedokážu konflikty záujmov kontrolovať a riešiť. Babiš v súvislosti s misiou označil jej šéfku Moniku Hohlmeierovú za pomätenú a českých členov Tomáša Zdechovského a Mikuláša Peksu za vlastizradcov. Poslanci v texte „rázne odsudzujú používanie urážlivých výrazov“ od Babiša a označujú za neprijateľné, že europoslanci kvôli svojej práci dostávajú vyhrážky.

Poslanci v texte tiež privítali obnovenie Babišovho trestného stíhania v kauze Bocianie hniezdo. O tom rozhodol v decembri najvyšší štátny zástupca Pavel Zeman potom, keď ho dozorný prokurátor Jaroslav Šaroch zastavil.

Predvlani v decembri poslanci schválili podobné uznesenie, ktoré vyzvalo EK na zastavenie dotácií pre Agrofert dovtedy, než bude otázka Babišovho možného konfliktu záujmov objasnená. Podpora piatkovej rezolúcie je však väčšia. Za vtedy hlasovalo 434 politikov, proti bolo 64 a hlasovania sa zdržalo 47 členov EP.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #Európsky parlament