Lídrov EÚ čaká summit o koronavíruse

Prezidenti a premiéri krajín Európskej únie budú hľadať cesty, ako čo najlepšie obmedziť šírenie koronavírusu a zároveň zmierniť dopady recesie na európsku ekonomiku.

26.03.2020 06:54
debata (14)

Počas už tretieho videosummitu sa okrem iného chystajú vyzvať Európsku komisiu, aby pripravila celú EÚ plán hospodárskeho zotavenia v dobe po ústupe pandémie. Únijná pomoc členským krajinám v boji proti nebezpečnej chorobe a jej následkom budú dnes pri vôbec prvom diaľkovom hlasovaní schvaľovať poslanci Európskeho parlamentu.

Šéfovia dvadsiatich siedmich štátov a vlád sa podvečer podľa predsedu Európskej rady Charlesa Michela budú zaoberať piatimi oblasťami, v ktorých by mohla EÚ v najbližších dňoch a mesiacoch lepšie koordinovať svoju činnosť. Popri lepšej organizácie hraničných kontrol či solidárnejšieho zdieľanie ochranných pomôcok sa budú rozprávať o podpore výskumu, ďalších hospodárskych stimuloch alebo prepravu občanov EÚ zo štátov mimo únie.

Podľa návrhu spoločného vyhlásenia by lídri mali podporiť napríklad zrušenie všetkých zákazov vyvážať ochranné pomôcky v rámci jednotného únijného trhu. Vysloviť by sa mali aj pre urýchlené zavedenie „zelených pruhov“ pre kamióny na hraniciach, ktoré majú zabezpečiť plynulé zásobovanie obchodov, či pre zabezpečenie voľného pohybu pre ľudí pracujúcich neďaleko za hranicami svojej krajiny.

Namiesto dnešnej videokonferencie sa pôvodne mali politici zísť v Bruseli osobne a rozprávať sa o témach ako je rozšírenie EÚ, migrácia či viacročný rozpočet. Bez ohľadu na súčasnú krízu však dnes chcú dať zelenú jednej z dlhodobých priorít EÚ, ktorou je začatie prístupových rozhovorov s Albánskom a Severným Macedónskom, na ktorom sa v utorok zhodli zástupcovia vlád.

Má vzniknúť núdzový fond

Europoslanci sa dnes na diaľku vyslovia k trom návrhom EK, kvôli ktorých rýchlemu prijatiu sa Európsky parlament rozhodol umožniť výnimočne hlasovať e-mailom. Očakáva sa, že bez problémov schváli vznik núdzového fondu, ktorý členským krajinám dať možnosť presunúť celkovo 37 miliárd eur z nevyužitých peňazí kohéznej politiky do zdravotníctva či na pomoc zasiahnutým firmám. Druhý návrh sa týka využitia až 800 miliónov eur z fondu bežne určeným na následky prírodných katastrof. Tretia úprava má umožniť aerolinkám, aby v čase nulovej dopytu po leteckom spojení nemuseli zbytočne využívať svoje odletové časy na letiskách.

Niektorí poslanci kritizovali spôsob dnešného hlasovania, pri ktorom budú musieť vytlačiť formulár s tromi voľbami, podpísať ho a naskenovaný do hodiny odoslať späť. Niekoľko politikov tvrdilo, že nemajú v dosahu tlačiareň, a požadovalo, aby parlament v budúcnosti umožnil voliť pomocou elektronického podpisu. Dnešné dištančné hlasovanie zrejme nie je posledný, pretože vedenie parlamentu túto výnimočnú procedúru povolilo až do júla.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #koronavírus