Europarlament bude koncom marca rokovať o koronavíruse

Predseda Európskeho parlamentu (EP) David Sassoli a lídri poslaneckých klubov sa vo štvrtok dohodli na usporiadaní mimoriadneho plenárneho zasadnutia europarlamentu, ktoré by 26. marca malo schváliť opatrenia na boj proti novému koronavírusu.

19.03.2020 23:29
debata (26)

Toto zasadnutie zároveň nahradí už skrátenú „plenárku“, ktorá sa pôvodne mala konať v dňoch 1. a 2. apríla. Rozhodnutie o zvolaní mimoriadneho plenárneho zasadnutia na 26. marec padlo po dopoludňajšej neformálnej diskusii predsedu EP s lídrami poslaneckých klubov.

Poslanci budú počas mimoriadneho plenárneho zasadnutia diskutovať a hlasovať o prvých troch návrhoch z dielne Európskej komisie zameraných na boj proti pandémii COVID-19 a jej následkom. Rýchle schválenie týchto legislatívnych textov, ktoré prinesú občanom a členským štátom EÚ konkrétnu pomoc a podporu, je v aktuálnej bezprecedentnej situácii podľa vedenia EP nevyhnutné.

„Európsky parlament si plní svoje povinnosti a bude tak konať aj naďalej. Parlament musí ostať otvorený, pretože vírus nemôže skoliť demokraciu. Sme jedinou európskou inštitúciou zvolenou jej občanmi a chceme ich naďalej zastupovať a chrániť,“ uviedol Sassoli v správe pre médiá.

Sassoli zároveň upozornil na potrebu európskej solidarity, zdôraznil, že je potrebné bojovať proti „národnému sebectvu“, a vyjadril presvedčenie, že sa EÚ podarí prekonať túto krízu.

Šéf EP privítal rozhodnutie Európskej centrálnej banky (ECB) prideliť 750 miliárd eur na program obstarávania potrebného materiálu, čo má pomôcť v boji proti šíreniu pandémie. Spomenul aj mobilizáciu ďalších 500 miliárd eur prostredníctvom Európskeho mechanizmu pre stabilitu a ďalšie opatrenia EÚ a jej členských krajín, ktoré sa v súhrne približujú k dvom biliónom eur.

„Je to najväčšia demonštrácia sily európskej solidarity, akú sme kedy videli. Ešte silnejšia ako Marshallov plán, ktorý nám pomohol dostať sa z trosiek druhej svetovej vojny,“ opísal situáciu Sassoli.

Poslanci by o týždeň mali schváliť tri dôležité iniciatívy z dielne eurokomisie. Prvou je investičná iniciatíva, prostredníctvom ktorej by sa z fondov kohéznej politiky malo vyčleniť 37 miliárd eur na podporu opatrení členských štátov zameraných na riešenie krízy a jej následkov. Druhým opatrením je legislatívny návrh na rozšírenie pôsobnosti Fondu solidarity EÚ tak, aby sa jeho prostriedky mohli využiť aj v prípade krízy v oblasti verejného zdravia. A do tretice majú európski zákonodarcovia odobriť návrh na dočasný právny režim, ktorá skoncuje s praxou takzvaných „letov duchov“, keď letecké spoločnosti lietajú s prázdnymi lietadlami v snahe vyhnúť sa prepadnutiu prevádzkových intervalov na letiskách.

Predsedníctvo EP čoskoro prijme a oznámi konkrétne opatrenia týkajúce sa praktických otázok súvisiacich s usporiadaním plenárnej schôdze, ktoré by okrem iného mali umožniť hlasovanie na diaľku, aby europoslanci nemuseli cestovať do Bruselu z domovských krajín a nevystavovali sa hrozbe nákazy a karantény po návrate domov.

Vedenie EP sa zároveň bude zaoberať návrhom, aby sa do začiatku leta všetky plenárne schôdze konali v skrátenom konaní v Bruseli a nie v Štrasburgu, ako to požaduje Zmluva o EÚ.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky parlament #koronavírus