Šefčovič bude v mene EÚ spolu s Barnierom dohliadať na plnenie brexitovej dohody

Podpredseda Európskej komisie (EK) pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad Maroš Šefčovič bol v stredu vymenovaný za spolupredsedu v spoločnom výbore EÚ a Spojeného kráľovstva, ktorý bude dohliadať na vykonávanie dohody o brexite. Funkciu, o ktorej sa v utorok zmienil hlavný vyjednávač EÚ pre budúce partnerstvo s Britániou Michel Barnier, oficiálne potvrdila šéfka exekutívy EÚ Ursula von der Leyenová.

26.02.2020 16:14
šefčovič maroš Foto: ,
Podpredseda eurokomisie pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad Maroš Šefčovič.
debata (1)

Podľa spresnení EK sa spoločný výbor skladá zo zástupcov EÚ a Spojeného kráľovstva a je zodpovedný za dohľad nad vykonávaním a uplatňovaním dohody o brexite. Jednou z úloh je vytvorenie mechanizmu na riešenie prípadných sporov týkajúcich sa výkladu dohody o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ.

Ak by došlo k takémuto scenáru, EÚ a Spojené kráľovstvo môžu podať podnet na riešenie sporu prostredníctvom spoločného výboru.

Šefčovič bude v tejto úlohe úzko spolupracovať s Michelom Barnierom, ako aj s osobitnou skupinou EK pre vzťahy so Spojeným kráľovstvom.

„Úloha spoločného výboru sa musí zamerať na plnenie záväzkov stanovených v dohode o brexite a budeme úzko spolupracovať so Spojeným kráľovstvom, aby sme zabezpečili, že sa tak stane. Budem samozrejme pracovať ruka v ruke s Barnierom a s jeho tímom,“ uviedol slovenský eurokomisár v správe pre TASR.

Barnier rovnako odkázal, že sa teší na spoluprácu so Šefčovičom, aby sa podarilo zabezpečiť, že dohoda o brexite funguje správne a že sa aj správne uplatňuje.

Prvé zasadnutie spoločného výboru sa uskutoční do konca marca.

Barnier v utorok rovnako oznámil, že svoj nový mandát na rokovania s Britániou a budúcich vzájomných vzťahoch, ktorý mu v utorok odobrili všetky členské štáty EÚ, chce využiť už začiatkom budúceho týždňa. Prvé kolo rokovaní medzi so šéfom britských vyjednávačov Davidom Frostom začne v pondelok (2.3.) v Bruseli a potrvá zrejme až do štvrtku. Druhé kolo sa uskutoční ešte v priebehu marca v Londýne. Podľa Barnierovho vyjadrenia pre médiá pôjde o proces približne desiatich simultánnych rokovaní na rôzne témy, ich presný počet a harmonogram však ešte musí byť dohodnutý s britskou stranou.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska komisia #Maroš Šefčovič #Brexit #Michel Barnier #dohoda o brexite