Británia chce zatvoriť dvere lacnej pracovnej sile

Ponuka práce s dostatočne vysokým platom a znalosť angličtiny. Bez splnenia týchto podmienok nebude mať záujemca o život a prácu v Británii veľkú šancu, a to bez ohľadu na to, že je občanom EÚ. Nové imigračné pravidlá chce vláda premiéra Borisa Johnsona presadiť od januára budúceho roka. Zamestnávatelia však už teraz varujú pred nedostatkom pracovnej sily z Európy a poškodením ekonomiky.

20.02.2020 11:00
Boris Johnson Foto: ,
Britský premiér Boris Johnson
debata (17)

Éra lacnej pracovnej sily z EÚ v britských továrňach, skladoch, hoteloch a reštauráciách sa má skončiť. Od januára, keď sa skončí prechodné obdobie po brexite, prestane pre občanov EÚ platiť výhoda voľného pohybu osôb. Na Slovákov, ktorí v Británii žijú alebo sa tam presťahujú do konca roka a registrujú na pobyt, sa chystané nové pravidlá nebudú vzťahovať.

Návrh na nový imigračný systém ešte musí prejsť schvaľovacím procesom. Johsonova vláda, ktorá má v parlamente jasnú väčšinu, je však už rozhodnutá obmedziť príchod lacnej pracovnej sily z EÚ.

„Našu ekonomiku musíme odkloniť od závislosti od lacnej pracovnej sily z Európy a namiesto toho sa sústrediť na investície do technológií a automatizácie. Zamestnávatelia sa budú musieť prispôsobiť a vyrovnať s ukončením voľného pohybu,“ uvádza sa v úvode desaťstranového dokumentu vlády, v ktorom načrtla chystané zmeny. Zamestnávatelia sa podľa vlády majú viac snažiť o nábor a udržanie si domácich pracovníkov.

Body na získanie víz

Johnsonova vláda sa pri zmene migračnej politiky inšpirovala austrálskym bodovým modelom. Každý uchádzač o pracovné víza bude potrebovať 70 bodov, pričom 50 môže získať splnením troch základných podmienok. Tými sú: ponuka práce, ktorá musí zodpovedať zručnostiam či kvalifikácii uchádzača a treťou podmienkou je istá úroveň znalosti angličtiny. Na získanie potrebného počtu bodov bude treba mať dohodnutú prácu s ročným platom 25 600 libier alebo prácu v sektore, kde chýba pracovná sila.

Johnson zároveň tvrdí, že nový systém má otvoriť Britániu „najbystrejším a najlepším z celého sveta“. Zrušiť sa má napríklad strop pre príchod kvalifikovaných pracovníkov, výhodnejšie bodovanie bude pre vysoko kvalifikovaných. „Znížime celkovú mieru prisťahovalectva a najvyššiu prioritu dáme ľuďom s najväčšími zručnosťami a nadaním: vedcom, inžinierom, akademikom a ďalším vysoko kvalifikovaným pracovníkom,“ uvádza sa v dokumente ministerstva vnútra.

Firmy bijú na poplach

Pripravované zmeny vyvolali poplach v mnohých podnikateľských združeniach. Nové opatrenia pocítia viaceré sektory, v ktorých pracujú ľudia z EÚ – fabriky, farmy, potravinársky priemysel, ale aj reštaurácie a puby. Dotkne sa to aj zdravotníckych a najmä opatrovateľských služieb.

„Imigračné plány si zarábajú na problém v oblasti opatrovania dospelých. Väčšina ľudí zamestnaných v tomto sektore sú slabo platení opatrovatelia. Už teraz je ich veľký nedostatok,“ upozornil reportér BBC pre zdravotníctvo Nick Triggle.

Britská asociácia pre domácu starostlivosť označila návrh na obmedzenie imigrácie slabo platených pracovníkov za „nezodpovedný“, v konečnom dôsledku to podľa nej bude viesť k tomu, že ľudia budú zbytočne zostávať v nemocniciach alebo sa budú musieť zaobísť bez opatrovateľov. Návrh vlády ostro kritizovali aj zástupovia ďalších združení.

„Chýbajúci postup pre dočasných, málo kvalifikovaných migrantov bude za desať mesiacov pohromou pre sektor pohostinských služieb,“ vyhlásila Kate Nichollsová, šéfka združenia UK Hospitality, ktoré zastupuje hotely, reštaurácie a puby. Zmeny budú mať dopad aj na potravinársky priemysel – mnohí ľudia z EÚ pracujú pri príprave a balení potravín do supermarketov.

„Práca, ktorú vláda považuje za nízko kvalifikovanú, je životne dôležitá. Potrebujeme ľudí, ktorí nám môžu pomôcť starať sa o starších, stavať domy a udržať ekonomiku silnú,“ povedal pre Guardian Tom Hadley z Konfederácie pre nábor a zamestnanosť.

Špeciálne opatrenia sa majú týkať sezónnych pracovníkov na zber úrody na farmách, kde stanovuje kvóty. Tie sú však podstatne nižšie ako počet dočasných víz na budúci rok, o ktoré žiadalo združenie farmárov. Podľa šéfky združenia farmárov Minette Battersovej je iróniou, že vláda sa snaží presvedčiť ľudí, aby jedli viac ovocia a zeleniny, ale ich produkciu v Británii sťažuje.

Ako chce britská vláda obmedziť imigráciu

  • Do Británie nebude možné cestovať na občiansky preukaz (zrejme od januára)
  • Víza nedostanú nekvalifikovaní pracovníci a ľudia, ktorí nevedia po anglicky
  • Na prácu v Británii bude potrebná pracovná ponuka s platom 25 600 libier ročne, v osobitných prípadoch, kde chýba pracovná sila (napr. zdravotné sestry), bude prijateľný plat vo výške 20 480 libier ročne
  • Do Británie nebude možné vycestovať za prácou ako živnostník (napr. stavebný robotník) bez pracovnej ponuky
  • Odstráni sa strop na príchod kvalifikovanej pracovnej sily
  • Umelci, športovci a hudobníci budú môcť cestovať na vystúpenia v Británii ako predtým

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #lacná pracovná sila