V súboji o post lídra britských labouristov zostali už len traja kandidáti

V súboji o post nového lídra britských labouristov sa stretnú traja kandidáti. Nástupcom Jeremyho Corbyna, ktorý z čela strany odchádza po debakli v decembrových parlamentných voľbách, sa môže stať Keir Starmer, Rebecca Longová-Baileyová alebo Lisa Nandyová. Tieňovej ministerke zahraničia Emily Thornberryovej sa v lehote, ktorá skončila v piatok o polnoci, nepodarilo získať dostatok nominácií, informoval spravodajský web BBC.

15.02.2020 14:07
Británia labouristi kandidátka odstúpenie Foto: ,
Kandidáti o post nového šéfa najväčšej opozičnej britskej Labouristickej strany: vľavo Rebecca Longová-Baileyová, druhá sprava Lisa Nandyová a Keith Starmer
debata

O novom lídrovi začnú členovia Labouristickej strany hlasovať 24. februára a svoj hlas budú môcť odovzdať až do 2. apríla. O dva dni neskôr volebná komisia oznámi výsledky.

Labouristi dosiahli v parlamentných voľbách z vlaňajšieho 12. decembra najhorši výsledok od roku 1935. Obsadili v Dolnej snemovni len 202 kresiel, zatiaľ čo víťazní konzervatívci premiéra Borisa Johnsona získali 365 mandátov. Líder labouristov Jeremy Corbyn v reakcii oznámil, že do ďalších volieb už stranu nepovedie. Výzvy na okamžitú rezignáciu na funkciu straníckeho lídra ale nevypočul.

Dostatok nominácií do súboja o funkciu lídra si v uplynulých týždňoch zaistili Keir Starmer, ktorý doteraz pôsobil ako hovorca labouristov pre otázky spojené s odchodom Británie z Európskej únie. Požadovaný počet nominácií získala aj tieňová ministerka obchodu a podnikania Rebecca Longová-Baileyová, ktorá je na rozdiel od centristu Starmera považovaná za členku ľavicového krídla strany. Druhou ženou v súboji o post opozičného lídra bude Lisa Nandyová, ktorá zastáva funkciu tieňovej ministerky pre energetiku a klimatickú zmenu.

Corbyna chceli nahradiť aj ďalšie výrazné tváre strany, napríklad poslankyňa Jess Phillipsová, známa ako ostrá Corbynova kritička, či tieňová ministerka zahraničia Emily Thornberryová. Ani jedna z nich však neuspela.

Thornberryová usilovala o nominácie od miestnych organizácií vo volebných obvodoch až do poslednej chvíle, z potrebných 33 získala ale nakoniec len 31. Na twitteri dnes napísala, že praje „veľa šťastia trom skvelým zostávajúcim kandidátom“.

Okrem lídra budú labouristi hľadať aj jeho zástupcu. Už v decembri sa totiž tejto funkcie vzdal Tom Watson. O jeho niekdajšiu funkciu sa uchádza päť kandidátov – tri ženy a dvaja muži.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #labouristi