Škótsko podniká kroky k novému referendu o nezávislosti

Škótsko už podniká kroky na vypísanie nového referenda o svojej nezávislosti. Počas návštevy Bruselu to v pondelok uviedla škótska premiérka Nicola Sturgeonová, informovala agentúra Reuters.

10.02.2020 18:25
debata (12)

Sturgeonová vyjadrila presvedčenie, že Škótsko napokon bude samostatnou krajinou, otázkou je podľa nej skôr to, kedy sa tak stane.

„Na referende by sme sa mali dohodnúť s vládou Spojeného kráľovstva v súlade s jasným mandátom, ktorý poskytli obyvatelia Škótska,“ povedala Sturgeonová v Bruseli v rámci svojej prvej zahraničnej cesty od odchodu Británie z Európskej únie.

„V Škótsku podnikáme kroky potrebné na zabezpečenie toho, aby bolo možné uskutočniť zákonné a legitímne referendum a jeho výsledok mohol byť prijatý doma i v zahraničí,“ uviedla.

Pripustila však, že nie je jasné, či Škótsko môže vypísať referendum aj bez súhlasu britskej vlády, ktorá úvahy o možnom novom referende o škótskej nezávislosti odmieta.

V prvom referende z roku 2014 sa vyslovilo vyše 55 percent hlasujúcich proti odčleneniu Škótska od zvyšku Spojeného kráľovstva. Podľa Sturgenovej sa však situácia zmenila po celobritskom referende z roku 2016, v ktorom sa rozhodovalo o členstve v EÚ. Veľká väčšina Škótov vtedy hlasovala proti vystúpeniu z EÚ, prehlasovali ich však voliči v Anglicku a Walese.

Sturgeonová na zopakovanie referenda z roku 2014 potrebuje súhlas ústrednej britskej vlády, premiér Boris Johnson však deklaroval, že takýto krok nepripustí. Svoj postoj zdôvodnil tým, že v prvom škótskom referende bola daná otázka zodpovedaná pre celú generáciu.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #nezávislosť #referendum #Škótsko #Nicola Sturgeonová