Šéf diplomacie EÚ odmietol mierový plán USA pre Blízky východ

Šéf diplomacie EÚ odmietol mierový plán USA pre Blízky východ, ktorý minulý týždeň predstavil prezident USA Donald Trump. Vo vyhlásení označil za neprijateľný najmä americký návrh, aby Izrael v podstate anektoval židovské osady na okupovanom palestinskom území na Západnom brehu Jordánu.

04.02.2020 14:55
debata (6)

Podľa Borrela je naviac potrebné, aby riešenie izraelsko-palestínského konfliktu vzišlo z rokovaní, na ktorom sa zúčastnia obe strany.

„Aby bol nastolený spravodlivý a trvalý mier, je treba rozhodnúť o doteraz nevyriešenom statuse prostredníctvom priamych rokovaní oboch strán. To sa týka najmä otázky hraníc, statusu Jeruzalema, bezpečnosti a utečencov,“ uviedol Borrell. " Sme obzvlášť znepokojení vyjadreniami o možnej anexii údolia Jordánu a ďalších častí Západného brehu. V súlade s medzinárodným právom a príslušnými rezolúciami OSN EÚ neuznáva zvrchovanosť Izraela nad územím okupovaným od roku 1967. Ak sa uskutočnia kroky k anexii, budú iste spochybnené," do­dal.

Trump predstavil svoj dlho sľubovaný plán pre mier na Blízkom východe 28. januára. Podľa neho plán obsahuje základy pre „realistické dvojstranné riešenie“, teda vytvorenie palestínskeho štátu po boku Izraela. Plán síce počíta s vytvorením nezávislého palestínskeho štátu, zároveň však označuje Jeruzalem za nedeliteľné hlavné mesto Izraela. Židovský štát by podľa Trumpovho plánu tiež anektoval „veľkú väčšinu“ izraelských osád na Západnom brehu Jordánu, ktoré väčšina krajín považuje podle medzinárodného práva za nelegálne.

Palestínci návrh okamžite odmietli a označili ho za sprisahanie. Za neprijateľný ho označilo i Turecko. Zástupcovia Británie a Francúzska uviedli, že Palestínci by mali plán zvážiť, zároveň však zdôraznili, že podporujú riešenie založené na dodržaní zásad medzinárodného práva. K plánu už se raz vyjadril i sám Borrell, ktorý v prvej reakcii uviedol, že plán je príležitosťou k dosiahnutiu životaschopného riešenia izraelsko-palestínského konfliktu. Teraz zaujal omnoho tvrdší postoj, konštatovala agentúra Reuters. ň

6 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Blízky východ #plán