Johnson po brexite napína svaly

Po noci plnej osláv i smútku sa Británia v sobotu zobudila do novej éry už ako bývalá členská krajina EÚ. Pre jej občanov sa ale zatiaľ nič zásadné nezmenilo. Aké budú dôsledky rozchodu s úniou, to pocítia najskôr začiatkom budúceho roka. Do skončenia prechodného obdobia by sa mal Londýn s "dvadsaťsedmičkou“ dohodnúť na pravidlách nového partnerstva. Ciele vyjednávania s EÚ o budúcich vzťahoch, ktoré by sa malo začať na budúci mesiac, chce premiér Boris Johnson predstaviť už dnes. A zdá sa, že sa chystá rokovať z pozície sily.

03.02.2020 11:00
debata (59)

Podľa zdroja z britskej vlády, na ktorý sa odvoláva denník Daily Telegraph, pripravuje Johnson od budúceho roka zavedenie úplných colných a hraničných kontrol pre všetok tovar, ktorý dorazí do Británie z EÚ. Plán, ktorý je radikálnou zmenou proti plánom predloženým pred vlaňajšími voľbami, má zvýšiť tlak na EÚ pred vyjednávaním o obchode, tvrdí Daily Telegraph. Podľa vlaňajších plánov pre prípadný tvrdý brexit, keby Británia opustila EÚ náhle bez uzavretia dohody o voľnom obchode, bola Johnsonova vláda pripravená kontrolovať iba malú časť tovaru. "Plánujeme úplné kontroly, ktoré sa budú týkať všetkých dovozných a vývozných deklarácií EÚ, bezpečnostných certifikátov, previerok zdravotného stavu zvierat a všetkých tovarov určených pre supermarkety, ktoré prechádzajú cez pohraničné kontrolné stanovištia,“ citoval Daily Telegraph nemenovaného predstaviteľa britskej vlády. Britskí vyjednávači podľa denníka dúfajú, že hrozba prísnejších kontrol pre prípad, že nebude uzavretá dohoda, spôsobí, že EÚ bude ochotnejšia pristúpiť na britské podmienky.

Aj podľa zistení BBC sa Johnson dnes chystá oznámiť, že vo vyjednávaniach o obchodnej dohode neprijme európske pravidlá a štandardy a je, naopak, pripravený akceptovať colné kontroly na hraniciach Británie, ak nepresadí dohodu, akú chce.

To, že Londýn sa rozhodol pred vyjednávaním pristúpiť k taktike napínania svalov, včera signalizoval aj bojovný tón šéfa britskej diplomacie. Dominic Raab v televíznom rozhovore zdôraznil, že Británia nebude dodržiavať žiadne predpisy EÚ. Povedal tiež, že nebude robiť colné kontroly medzi hlavným britským ostrovom a Severným Írskom, aj keď sa na to Johnson zaviazal vo vlaňajšej rozvodovej dohode s EÚ. Raab tvrdil, že od roku 2021 Británia "jednoducho nebude dodržiavať predpisy EÚ“ a že hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier "nemá pravdu“, keď upozorňuje, že tovar dopravovaný z Británie do Severného Írska sa bude musieť podrobiť colným prehliadkam a colným deklaráciám.

Rovnako ako Johsnon, aj Barnier dnes predstaví návrh stratégie, s ktorou chce Európska komisia vstúpiť do vyjednávania s Britániou. Európska únia naposledy v piatok znova zopakovala svoje podmienky. Trvá na tom, že ak chce Británia dospieť k dohode s EÚ, bude musieť súhlasiť s dodržiavaním európskych predpisov o zamestnaneckých právach, o životnom prostredí a o štátnych dotáciách. Brusel sa totiž obáva, že Londýn bude mať inak voči EÚ konkurenčné výhody. Johnson však teraz naznačuje, že jeho vláda za žiadnych okolností také ústupky neurobí a nijaké predpisy EÚ dodržiavať nebude.

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba