Johnson: Brexit je začiatom novej éry v živote Britov

Britský premiér Boris Johnson sa domnieva, že nadchádzajúci odchod jeho krajiny z EÚ je začiatkom novej etapy v živote všetkých Britov, ktorá by sa mala vyznačovať zjednotením a obnovou.

31.01.2020 06:02 , aktualizované: 20:12
debata (7)

Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré zverejnil úrad britského premiéra v deň, keď Británia po 47 rokoch členstva v EÚ a troch rokoch od referenda o brexite opustí Európsku úniu. Stane sa tak v piatok o 23.00 h miestneho času (o polnoci SEČ).

Od toho okamihu Spojené kráľovstvo už nebude členským štátom EÚ a bude sa považovať za tretiu krajinu.

Následné prechodné obdobie, ktorého cieľom je poskytnúť občanom a podnikom z EÚ aj Británie viac času na prispôsobenie sa novej situácii, potrvá do 31. decembra 2020.

Počas prechodného obdobia bude Spojené kráľovstvo i naďalej uplatňovať právo Únie, ale už nebude zastúpené v inštitúciách Európskej únie.

Pri príležitosti brexitu sa uskutoční aj výjazdové zasadnutie Johnsonovej vlády v meste Sunderland na severovýchodne Anglicka. Voliči z tohto mesta v roku 2016 v referende veľkou väčšinou hlasov podporili odchod Británie z EÚ.

V kampani pred decembrovými parlamentnými voľbami, v ktorých konzervatívci získali veľkú väčšinu hlasov, sa Johnson zaviazal zaoberať sa problémami, ktoré v regiónoch, kde žijú prívrženci brexitu, spôsobila globalizácia. Sľuboval investície do verejných služieb a infraštruktúry a „povznesenie“ celej krajiny.

„Nie je to koniec, je to zrod novej éry, v ktorej už neakceptujeme, že vaše životné šance, životné šance vašej rodiny, by mali závisieť od toho, kde ste vyrastali,“ píše sa vo vyhlásení.

Pre Macrona je brexit varovaním, Merkelová chce zachovať partnerstvo s Britániou

Brexit je pre Európsku úniu „historickým varovaním“, z ktorého je potrebné sa poučiť. Niekoľko hodín pred odchodom Spojeného kráľovstva z Únie to v piatok vyhlásil francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorého citovala agentúra AFP.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová zase vyslovila nádej, že sa aj po brexite podarí udržať úzke vzťahy s Britániou.

„Odchod (Spojeného kráľovstva) je šok. Je to historické varovanie, ktoré si my všetci v Európe musíme uvedomiť a uvažovať nad ním,“ povedal Macron v krátkom televíznom príhovore.

Pre neschopnosť zreformovať svoje vlastné fungovanie sa z EÚ podľa Macrona stal „obetný baránok“, na ktorého je možné zhadzovať vinu za rôzne negatívne javy. Pripomenul, že aj Britov presvedčili k odchodu z EÚ rôzne „lži, zveličovania a zjednodušené tvrdenia“.

Francúzsky prezident však zároveň vyjadril presvedčenie, že odpoveďou na súčasnú situáciu je posilnenie európskej integrácie. „Potrebujeme viac Európy,“ zdôraznil Macron, podľa ktorého sa ale musí celý európsky projekt sprehľadniť a stať sa relevantnejším pre vlastných občanov.

Kancelárka Merkelová v internetovom podcaste označila nadchádzajúci brexit za „hlboký rez“ pre všetkých zúčastnených. Vzhľadom na spoločné hodnoty však dúfa, že Británia zostane pre Nemecko „blízkym partnerom a priateľom“.

Európska integrácia sa podľa kancelárky ani po brexite nezastaví. „Zvyšných 27 členských štátov EÚ bude robiť všetko, čo bude v ich silách, aby pokračovali v úspešnom rozvoji Európy,“ uviedla Merkelová podľa agentúry DPA.

Pripomenula tiež, že počas nadchádzajúceho 11-mesačného pobrexitového obdobia čakajú EÚ a Britániu intenzívne rokovania o podobe budúcich vzťahov. Únia chce k týmto rozhovorom pristúpiť ústretovo, ale zároveň bude presadzovať svoje vlastné záujmy, avizovala nemecká kancelárka.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Boris Johnson