Britský premiér Johnson podpísal dohodu o brexite

Britský premiér Boris Johnson podpísal v piatok "rozvodovú" dohodu medzi svojou krajinou a Európskou úniou. Stalo sa tak po tom, ako rovnaký krok predtým spravili na slávnostnom podujatí bez prítomnosti médií dvaja vrcholoví bruselskí činitelia.

24.01.2020 11:06 , aktualizované: 19:15
debata (2)

„Dnes som podpísal Dohodu o vystúpení, aby mohlo Spojené kráľovstvo odísť z Európskej únie 31. januára. Vzdal som tak poctu demokratickému mandátu britského ľudu,“ napísal Johnson podľa tlačovej agentúry AFP na Twitteri.

O dohode bude ešte hlasovať Európsky parlament

Týždeň pred plánovaným brexitom dnes predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel podpísali dohodu o vystúpení Británie z Európskej únie. Informovala o tom agentúra DPA. O dohode ešte bude hlasovať Európsky parlament.

„Charles Michel a ja sme práve podpísali dohodu o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie a tým uvoľnili cestu pre jej schválenie Európskym parlamentom,“ napísala von der Leyenová na twitteri.

Vo štvrtok podpísala zákon potrebný na ratifikáciu brexitovej dohody britská kráľovná Alžbeta II. Urobila tak po tom, čo po rokoch sporov prešiel oboma komorami britského parlamentu. Potvrdiť podpisom ho teraz musí ešte ministerský predseda Boris Johnson.

„Veci sa nevyhnutne zmenia, ale naše priateľstvo zostáva,“ uviedol Michel. „Otvárame novú kapitolu ako partneri a spojenci.“

Brexitová dohoda upravuje predovšetkým tri oblasti: práva občanov únijných krajín v Británii a Britov v EÚ, finančné záväzky Londýna voči Bruselu po brexite a zamedzenie vzniku tvrdej hranice medzi britským Severným Írskom a Írskou republikou, ktorá zostáva členskou krajinou bloku. Významným bodom brexitovej dohody je tiež prechodné obdobie, počas ktorého sa do konca tohto roka prakticky nič na vzťahu Británie s EÚ nezmení.

Europarlament bude o ratifikácii dohody hlasovať 29. januára. Opustiť EÚ by Británia mala po 47 rokoch členstva o polnoci 31. januára.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #dohoda o brexite