V rámci európskeho projektu plánujú zdigitalizovať 15-tisíc kníh

Za štyri roky by sa malo v Európe v rámci medzinárodného projektu zdigitalizovať 15-tisíc kníh z 20. a 21. storočia. Informuje o tom na svojej stránke Centrum vedecko-technických informácií SR (CVTI SR).

16.01.2020 20:10
debata (4)

Eva Vašková z komunikačného oddelenia centra uviedla, že celkový rozpočet projektu je vyše 3,9 miliónov eur, z toho 1,9 miliónov eur je od Európskej komisie (EK). Dodala, že rozpočet centra je viac ako 258-tisíc eur, z toho 129-tisíc eur financuje EK.

CVTI SR patrí k 15 partnerom nového projektu eBooks-On-Demand-Network Opening Publications for European Netizens (EODOPEN), na ktorom participuje 11 európskych krajín. Jedným z cieľov projektu je poskytnúť digitalizované knihy v rôznych formátoch s dôrazom na zabezpečenie bezproblémového prístupu pre používateľov mobilných zariadení a zrakovo znevýhodnených ľu­dí.

Samotné konverzie budú zabezpečené špecializovanými softvérovými nástrojmi na optické rozpoznanie znakov. Vašková podotkla, že budú použité aj poznatky z ukončených projektov Európskej únie ako je IMPACT, ktorý sa zameriaval na historické texty a projekt READ riešil čítanie rukopisov. „Počas projektu vyhodnotíme aj použitie technológie na zabezpečenie konverzie textového dokumentu do audio knihy s využitím služby Robobraille,“ dodala.

Ďalším cieľom projektu je podieľať sa na vzdelávaní odborných kapacít knižníc a pamäťových inštitúcií. A to prostredníctvom školení ohľadom vysporiadania sa s autorskými právami dokumentov.

Vašková priblížila, že počas celého trvania projektu budú verejnosť aktívne informovať o jeho priebežných výsledkoch prostredníctvom médií, sociálnych sietí či podujatí. CVTI SR podotýka, že všetky digitalizované knihy budú po skončení projektu voľne prístupné naprieč všetkými krajinami EÚ.

Vašková vysvetlila, že digitalizované knihy musia byť z 20. alebo 21. storočia a mali by prezentovať kultúrne dedičstvo alebo byť vedeckou prácou či „sivou literatúrou“, kde sa radia výročné a výskumné správy či vysokoškolské kvalifikačné práce.

„V rámci projektu EODOPEN budeme digitalizovať dokumenty na základe vzájomnej dohody s vybranými komunitami. Spolupráca s vybraným subjektom nebude končiť len výberom dokumentov na digitalizáciu, ale bude pokračovať v procese digitalizácie a propagácie sprístupnených digitalizovaných dokumentov,“ vysvetlila Vašková.

Partnermi projektu sú inštitúcie z Rakúska, Estónska, Česka, Poľska, Slovenska, Nemecka, Portugalska, Maďarska, Švédska, Slovinska či Litvy. Celkový rozpočet projektu je približne 4 milióny eur. Koordinátorka projektu a vedúca Oddelenia digitálnych služieb Univerzitnej a krajinskej knižnice Tirolska v Innsbrucku Silvia Gstrein povedala, že projekt sa priamo dotkne viac ako milióna ľudí v Európe.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #kniha #digitalizácia