Brexit negatívne nezasiahne bezpečnostnú politiku EÚ, tvrdí Von der Leyenová

Vystúpenie Spojeného kráľovstva z Európskej únie (brexit) nebude mať negatívne dôsledky pre európsku zahraničnú a bezpečnostnú politiku, domnieva sa predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

27.12.2019 17:56
ursula von der leyenová Foto: ,
Ursula von der Leyenová
debata (3)

„Na rozdiel od iných oblastí sa Briti v spoločnej bezpečnostnej politike veľmi neangažovali a blokovali určitý pokrok v rámci EÚ,“ povedala von der Leyenová pre najbližšie sobotňajšie vydanie spravodajského týždenníka Der Spiegel. Únijné iniciatívy na posilnenie európskej obrannej spolupráce sa tak mohli začať až po referende o brexite, citovala ju vopred v piatok agentúra DPA.

Von der Leyenová označila za veľkú výzvu vyrokovať budúce vzťahy EÚ s Britániou už do konca roka 2020. Londýn však predĺženie príslušnej lehoty odmieta. „Robí mi to veľké starosti, pretože čas na to množstvo otázok, o ktorých musíme rokovať, je extrémne krátky,“ povedala šéfka EK.

Poukázala na to, že nejde len o obchodnú politiku, ale aj o napríklad bezpečnostné otázky či práva rybolovu. Preto chce podľa vlastných slov na rokovaniach dávať do popredia tie aspekty, pri ktorých by nedosiahnutie dohody mohlo spôsobiť najväčšie škody.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Ursula von der Leyenová