Brexit prekonal mŕtvy bod

Británia má za sebou historický míľnik na ceste z Európskej únie. Po 1 275 dňoch od chvíle, čo sa väčšina občanov v referende vyslovila za brexit, spravil parlament rozhodný krok k naplneniu ich vôle. Končí sa tak tri a pol roka neistoty, sporov a prešľapovania na mieste s troma odkladmi brexitu, demisiami dvoch premiérov a dvoma predčasnými voľbami. Zlom nastal po minulotýždňových parlamentných voľbách, v ktorých premiér Boris Johnson získal silný mandát, aby 31. januára 2020 vyviedol krajinu z únie.

20.12.2019 16:09 , aktualizované: 19:20
debata (25)

Dolná snemovňa dnes v druhom čítaní hladko schválila vykonávací zákon k brexitovej dohode, ktorú Johnson vyrokoval s Bruselom. Získal ešte masívnejšiu podporu, než je 80-mandátová prevaha vládnucich konzervatívcov. Pomer hlasov 358 ku 234 nasvedčuje s pravdepodobnosťou blížiacou sa istote, že štvrtý odklad už brexitu nehrozí.

Johnson sa po hlasovaní neubránil vzletným slovám. "Je to čas, keď ideme ďalej a odhadzujeme staré nálepky ‚odísť‘ a ‚zostať‘. Teraz je čas postupovať spoločne ako jeden oživený národ, ako jednotné Spojené kráľovstvo. Teraz je chvíľa spojiť sa a napísať novú vzrušujúcu kapitolu v našom národnom príbehu, nadviazať nové partnerstvo s našimi európskymi priateľmi, zostať na výške vo svete a začať sa zotavovať, po čom túžia všetci ľudia v tejto krajine,“ vyhlásil. Zákon krátko po Novom roku zamieri do parlamentných výborov, aby sa 9. januára vrátil na konečné schválenie do dolnej komory. Štyri dni nato ho dostanú na odobrenie lordi v hornej komore parlamentu a v posledný januárový pondelok ho svojím formálnym súhlasom posvätí kráľovná.

"Rozvodovú“ dohodu ešte musí potvrdiť aj Európsky parlament, ktorý o nej má hlasovať 29. januára. Pri ratifikačnom procese sa však žiadne problémy neočakávajú, a tak by Británii už nemalo nič zabrániť, aby po 46 rokoch opustila európsky blok. "Hlasovanie v Dolnej snemovni berieme na vedomie,“ reagovala v piatok Európska komisia. "Sme pripravení aj zo strany EÚ podniknúť formálne kroky na zavŕšenie dohody,“ dodala vo vyhlásení.

Pre Britániu sa po 31. januári predbežne veľa nezmení. Ešte do konca nadchádzajúceho roka budú v krajine počas prechodného obdobia naďalej platiť úniové pravidlá, pravda, Briti už na rozhodovací proces nebudú mať žiadny vplyv.

Prechodné obdobie by po vzájomnej dohode oboch strán bolo možné predĺžiť až o dva roky. Vykonávací zákon, ktorý dnes Johnson v parlamente presadil, však výslovne zakazuje akýkoľvek odklad. Počas 11-mesačného prechodného obdobia mieni Londýn s Bruselom vyjednať dohodu o voľnom obchode. Viacerí predstavitelia EÚ ale varovali, že je to príliš šibeničný termín. Napríklad uzavretie obchodnej dohody medzi úniou a Kanadou trvalo sedem rokov.

Podľa Corbyna je zákon príšerný

Predseda Európskej rady Charles Michel dnes zdôraznil, že EÚ naďalej trvá na rovných podmienkach ako predpoklade pre akúkoľvek budúcu dohodu o vzťahoch s Londýnom. Pripomenul tiež stále platný postoj Bruselu, ktorý dohodu o voľnom obchode bez ciel a kvót podmieňuje spravodlivou hospodárskou súťažou.

Líder labouristov Jeremy Corbyn označil vykonávací zákon za "príšerný“ a v mene svojej strany ho odmietol podporiť. "Táto dohoda neprináša istotu ani spoločenstvám, ani podnikom, ani pracovníkom a v skutočnosti robí pravý opak a zvyšuje riziko, že na budúci rok nastane brexit bez dohody,“ vyhlásil Corbyn.

Vláda z pôvodného návrhu vykonávacieho zákona pred piatkovým parlamentným hlasovaním vyňala viaceré časti, ktoré boli pre labouristov dôležité. Tie sa týkali napríklad ochrany pracovníkov, ktoré tam na jeseň vtedajší Johnsonov menšinový kabinet vložil v nádeji, že pre zákon získa hlasy rebelov z radov labouristov. Tentoraz už ale na podporu opozície Johnson nebol odkázaný, a tak si mohol dovoliť zrušiť dokonca aj možnosť predĺženia prechodného obdobia.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Boris Johnson