Ursula von der Leyen a Charles Michel sa ujali funkcií

Ursula von der Leyen v nedeľu oficiálne prevzala funkciu predsedníčky Európskej komisie, ktorú predtým zastával Jean-Claude Juncker. Bývalá nemecká ministerka obrany je prvou ženou na tomto poste. Belgický expremiér Charles Michel zas nahradil Donalda Tuska vo funkcii predsedu Európskej rady.

01.12.2019 21:50
EÚ EK Brusel  Leyenová Michel Foto: ,
Na snímke zľava šéfka Európskej centrálnej banky Christine Lagardeová, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, predseda Európskej rady Charles Michel a predseda Európskeho parlamentu David Sassoli pózujú fotografom pri príležitosti 10. výročia Lisabonskej zmluvy v Bruseli 1. decembra 2019.
debata (2)

Nové vedenie únie chce bojovať proti klimatickým zmenám a zaručiť jednotu EÚ aj napriek brexitu. „Potrebujeme naplniť sľuby z uplynulých mesiacov a zlepšiť tak kvalitu života ľudí,“ uviedol predseda Európskeho parlamentu David Sassoli.

Ursula von der Leyen sa v pondelok zúčastní na medzinárodnej klimatickej konferencii v Madride. V piatok vycestuje do Afriky, kde sa s ňou v Addis Abebe stretnú predseda komisie Africkej únie (AÚ) Moussa Faki Mahamat a tiež prezident a premiér Etiópie.

Slovák sa stal hlavným hovorcom pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku EÚ

Slovenský diplomat Peter Stano sa stal v nedeľu, po nástupe novej eurokomisie, hlavným hovorcom pre spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku Európskej únie. Reprezentovať tak bude agendu podpredsedu EK Josepa Borrella. V zostave hovorcov komisie je jediným zástupcom SR. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

„V Bruseli už pôsobil v rokoch 2011 až 2014, keď sa od vstupu SR do EÚ stal vôbec prvým Slovákom medzi hovorcami Európskej komisie a pracoval ako hovorca vtedajšieho komisára pre rozširovanie a susedskú politiku Štefana Füleho z Českej republiky,“ pripomenul rezort.

Stano 16 rokov pôsobil vo verejnoprávnych médiách, okrem Slovenskej televízie aj v BBC World Service a Deutsche Welle. Dve funkčné obdobia zastával funkciu hovorcu na MZVaEZ. Následne pracoval na Zastupiteľskom úrade SR v libanonskom Bejrúte a plnil úlohy veľvyslanca s osobitným poslaním pre migráciu. Vyštudoval žurnalistiku, ovláda päť jazykov a dohovorí sa ďalšími dvoma.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Európska únia #Ursula von der Leyenová #Európska rada #Charles Michel