Eurokomisia už dala Česku auditnú správu o údajnom Babišovom konflikte záujmov

Európska komisia zaslala v piatok do Česka konečnú auditnú správu, ktorá sa týka európskych dotácií vyplácaných skupine Agrofert. Odovzdanie dokumentu potvrdila českej rozhlasovej stanici Radiožurnál hovorkyňa Európskej komisie.

30.11.2019 09:27
ČR Praha Protest Babiš Letná Foto: ,
Demonštranti sa účastnia na masovom proteste proti českému premiérovi Andrejovi Babišovi na Letenskej pláni v Prahe 16. novembra 2019.
debata (5)

Dokument už v piatok večer dostalo české ministerstvo pre miestny rozvoj, informoval portál TN.cz televízie Nova.

Európska komisia však označila konečnú auditnú správu za dôvernú a odmietla ju ďalej komentovať. Predbežná správa bola do Česka doručená už tento rok na jar a unikla aj do médií. Podľa nej je český premiér Andrej Babiš stále v konflikte záujmov, hoci svoje firmy previedol do zvereneckého fondu. V správe z jari sa uvádza argument, že Babiš má na tento fond stále vplyv.

Českej republike z tohto dôvodu hrozí, že bude musieť vracať do rozpočtu Únie okolo 450 miliónov korún (17,63 milióna eur). Premiér Babiš obvinenie z konfliktu záujmov pri čerpaní európskych dotácií pre koncern Agrofert stále odmieta. Vznikla aj senátna komisia, ktorá má riešiť práve tento prípad, ale mala ťažkosti dostať sa k auditným správam, pripomenul portál TN.cz.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Európska komisia #Andrej Babiš #Agrofert